Най-честите причини за женското безплодие: 5 причини

Най-честите причини за женското безплодие: 5 причини

Диагнозата „безплодие“ някои хора приемат като едно от "нещата от живота" – така става понякога, но за други звучи като краят на света. Тя се поставя на женена двойка, която безуспешно се опитва да зачене дете в продължение на година. Около 50% от проблема се причинява от патологии на женското тяло, обаче, ако причините за дисфункция се установят навреме и се лекуват, състоянието е преодолимо. Специалистите описват 5 основни причини за женско безплодие както и как да постъпим, ако се случи на нас.

1. Възраст

Тя е един от най-важните фактори, влияещи върху плодовитостта. Всички жени се раждат с фиксиран брой яйцеклетки, но с годините броят на неактивните фоликули се увеличава. Това води до невъзможността на яйцеклетката да достигне оптималния етап на узряване, от което пък логично следват месечни цикли без овулация. Репродуктивните способности намаляватслед 30-те по различни причини, а преждевременното стареене на яйцеклетките също е от съществено, тъй като промени на хромозомно ниво могат да доведат до невъзможност за оплождане, нарушено развитие на ембриона или спонтанен аборт.

2. Синдром на поликистозни яйчници

Този хормонален дисбаланс е причина за нарушаване на менструалния цикъл и овулацията. При синдрома на поликистозни яйчници се развиват мънички кисти на яйчниците и болестта е придружена от нередовен цикъл, наднормено тегло (особено в областта на корема), прекалено окосмяване по лицето и тялото, акне. При правилно лечение, а именно назначаване на лекарства, които понижават секрецията на инсулин, синдромът се овладява и жената може да забременее и да роди здраво бебе.

3. Ендометриоза

При това състояние тъканта, обвиваща матката, расте извън нея, обикновено към яйчниците или фалопиевите тръби. В този случай ендометриалната тъкан започва да менструира по същия начин, както в матката, което може да причини образуването на кисти на яйчниците и прекратяването на овулацията. В началния етап на заболяването лекарите предписват комбинирани естроген-прогестогенни или антигонадотропни лекарства на пациента. Лекарственото лечение може да се приложи заедно с лапароскопия - отстраняване на засегнатата тъкан през малки дупки в областта на таза.

4. Запушване на маточните тръби

Блокираните маточни тръби не позволяват на яйцеклетката да премине от яйчниците към матката, което прави оплождането невъзможно. Запушването може да възникне по различни причини: поради инфекции в тазовите органи, болести, предавани по полов път, след извънматочна бременност или възпаление на коремната кухина. За да се излекува, специалистите прилагат лапароскопия и чрез нея премахват срастванията, образувани във фалопиевите тръби.

5. Инфекции, предавани по полов път

Ако тези инфекции не се лекуват, може да се стигне до възпалителни заболявания на тазовите органи. За съжаление жените, които са имали подобни заболявания, особено хламидия, невинаги изпитват видими симптоми, така че не търсят лечение навреме. Това може да доведе до запушване на фалопиевите тръби, което се лекува с операция.

Новите родители

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ