Новата тайна съставка на култивираното месо: Алое вера

Ново изследване, публикувано в npj Science of Food, разкрива иновативен подход в производството на култивирано месо, използвайки алое вера като естествен, устойчив и икономически ефективен биоскелет. Проучването е дело на екип от Еврейския университет в Йерусалим, включващ д-р Шарон Шлезингер и проф. д-р Одед Шосейов от Факултета по земеделие, храни и околна среда „Робърт Х. Смит“.
Алое вера като ключов фактор за мащабируемост и устойчивост
Производството на култивирано месо е изправено пред значителни предизвикателства като структурна цялост, рентабилност и екологична устойчивост. Новият метод преодолява тези бариери чрез употребата на алое вера, широко достъпен страничен продукт от селското стопанство, който осигурява биосъвместимо скеле за клетъчна адхезия, растеж и формиране на извънклетъчен матрикс.
Освен това ключването на олеинова киселина в процеса подпомага създаването на липидни структури, които подобряват текстурата и вкусовите качества на алтернативните месни продукти.
Нова биотехнология за оптимизирано производство
Проучването представя иновативен макрофлуиден биореактор за еднократна употреба (MSUB), разработен в Университета „Райхман“ от д-р Джонатан Жирон и неговия екип. Чрез интегриране на алое вера в биореактора, технологията улеснява масовото и рентабилно производство на култивирано месо, като намалява зависимостта от животински материали и полимерни скелети.
За разлика от синтетичните алтернативи, естествената структура на алое вера поддържа висока абсорбция на течности, създавайки идеална среда за клетъчен растеж без нужда от допълнително укрепване.
Безопасност и търговски потенциал
Алое вера вече има одобрен от FDA статус като хранителна добавка, което улеснява интеграцията му в индустрията на култивираното месо. Глобалното производство на алое вера възлиза на 500 000 метрични тона годишно, което го прави устойчив и възобновяем ресурс за биоинженерни приложения в хранителния сектор.
Бъдещето на култивираното месо
Този пробив в биотехнологиите не само прави култивираното месо по-екологично и достъпно, но и отваря нови хоризонти в хранителните технологии, тъканното инженерство и индустрията на алтернативните протеини. Според екипа на Еврейския университет, алое вера може да бъде ключова съставка в прехода към по-устойчиво, етично и мащабируемо производство на храна, което да отговори на глобалните предизвикателства в продоволствената сигурност.
Тази иновация поставя основите на нова ера в хранителната индустрия, превръщайки растителните биоскелети в стандарт за производство на култивирано месо.
Източник: Obekti.bg
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
На днешната дата, 2 октомври. Рождениците днес
На днешната дата |Samsung и SK Hynix ще се включат в проекта Stargate на OpenAI
Технологии |Инвестиционната компания Bain Capital е подала оферта за купуване на веригата Costa Coffee
Компании |Само две търговски вериги са публикували цените си на сайта "Колко струва"
България |Милиони евро и хиляди контейнери са конфискувани при разследване за незаконен внос от Китай в Гърция и други европейски страни
Бизнес |Лондон изпадна от Топ 20 на световните пазари за първично публично предлагане
Финанси |На днешната дата, 2 октомври. Рождениците днес
На днешната дата |Принц Уилям става пилот на хеликоптер за спешна помощ
Маркетинг |Забавно е да правиш невъзможното: 20 велики цитата от Уолт Дисни
Техники за успех | Advertorial |Samsung и SK Hynix ще се включат в проекта Stargate на OpenAI
Технологии |Млада жена е починала след падане от хотел в Слънчев бряг
България | Advertorial |Доларът задържа печалбите си въпреки новините
Коментари |УниКредит Булбанк е банка на годината
Финанси | Advertorial |ADVERTORIAL

Официално отвори врати AYA Estate Vineyards – първата в България и региона винарна и галерия за съвременно изкуство

Vivacom с три отличия от престижния конкурс Forbes HR & Employer Branding Awards 2025

Коментари
Няма въведени кометари.