Полезни витамини за черния дроб

Полезни витамини за черния дроб

Полезни витамини за черния дроб

Колкото и да се спори по върпоса за смисъла от допълнителен прием на витамини, безспорно е, колко важни са те за организма. А за да не се налага да поемаме витамини под формата на таблетки и хранителни добавки, е важно диетата ни да бъде разнообразна и богата на витамини.

В зимните месеци, когато изобилието от свежи плодове и салати не е така богато, нека обърнем внимание на продуктите, в които се съдържат така необходимите за тялото полезни вещества.

За да може черният дроб да функционира добре, в сезона, когато по-често го подлагаме на изпитания, било поради лекарства срещу грип и настинки, било поради по-голямото количество алкохол, което може да изпием по празниците, уверете се, че поемате достатъчно полезни за него витамини.

Витамин А

Той се съдържа във всички червени и оранжеви плодове като моркови, цвекло, кайсии, червен пипер, тиква, които са особено богати на каротин. 

Витамин Е

Има в зърнените храни, растителното масло, рибата. 

Омега-3 мастни киселини

Богати на Омега-3 мастни киселини са различните видове риба като херинга, пъстърва или скумрия. Освен това, богато на Омега-3 е и лененото масло.

Рибофлавин (витамин В2)

Съдържа се в големи дози в прасковите, крушите, цвеклото и спанака. 

Липоева киселина (витамин N)

Тя може да бъде намерена в млечните продукти, спанака, говеждото месо.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ