Разгадана е най-ярката космическа експлозия в историята, но възникват нови загадки

Разгадана е най-ярката космическа експлозия в историята, но възникват нови загадки

Разгадана е най-ярката космическа експлозия в историята, но възникват нови загадки

Изследователите са открили причината за най-яркия изблик на светлина, регистриран някога. Но това стана причина да се сблъскат с две по-големи загадки, едната от които поставя под съмнение произхода на тежките елементи,  като златото, съобщи BBC.

Изследователите твърдят, че в основата на светлинния взрив, забелязан през 2022 г. е експлозия на звезда. Носама по себе си тази експлозия не би била достатъчна, за да произведе толкова ярка светлинао. Според настоящата, общоприета теория, такива експлодиращи звезди, известни като свръхнови, произвеждат и всички тежки елементи във Вселената като злато и платина. Eкипът от учени обаче не открива нито един от тези елементи, което повдига нови въпроси за начина, по който се произвеждат благородните метали.

Професор Катрин Хейманс от Единбургския университет и Кралски астроном на Шотландия, която е независима от изследователския екип, заяви, че подобни резултати помагат за развитието на науката. "Вселената е удивително, прекрасно и изненадващо място и аз обичам начина, по който ни подхвърля тези загадки! "Фактът, че тя не ни дава отговорите, които искаме, е чудесен, защото можем да се върнем към чертожната дъска, да помислим отново и да измислим по-добри теории", каза тя.

Eксплозията е засечена от телескопите през октомври 2022 г. Тя е дошла от далечна галактика на 2,4 милиарда светлинни години и е излъчвала светлина на всички честоти. Но е била особено интензивна в гама-лъчите си, които са по-проникваща форма на рентгеновите лъчи.

Гама лъчението  продължило седем минути и било толкова мощно, че е надхвърлило ска̀лата, претоварвайки инструментите, които ги откриха. Последвалите измервания показаха, че взривът е бил 100 пъти по-ярък от всичко, което е било регистрирано досега, което му спечели прозвището сред астрономите "Най-яркият за всички времена" или B.O.A.T.

Избухванията на гама лъчи се свързват с експлозии на свръхнови, но това специално е толкова ярко, че не може да бъде лесно обяснено. Ако става дума за свръхнова, според сегашната теория тя би трябвало да е абсолютно огромна.

Избухването е било толкова ярко, че първоначално е заслепило инструментите на космическия телескоп на Наса "Джеймс Уеб" (JWST). Телескопът започв да функционира малко преди това и избухването беше невероятен късмет за астрономите, които искаха да изследват явлението, тъй като се смята, че такива мощни експлозии се случват веднъж на 10 000 години.

Когато светлината отслабва, един от инструментите на JWST успява да види, че наистина е имало експлозия на свръхнова. Но тя не е била толкова мощна, колкото са очаквали. Защо тогава взривът от гама лъчи е бил извън ска̀лата?

Д-р Питър Бланчард, който е един от ръководителите на изследователския екип, не знае отговора на този въпрос. Но иска да разбере. Той планира да резервира повече време за JWST, за да изследва други остатъци от свръхнови.

"Може да се окаже, че тези избухвания на гама лъчи и експлозиите на свръхнови не са непременно пряко свързани помежду си и е възможно да става дума за отделни процеси", казва той пред BBC News.

Д-р Танмой Ласкар от Университета на Юта и съавтор на изследването заяви, че мощността на B.O.A.T. може да се обясни с начина, по който се разпръскват струи от материал, както обикновено се случва по време на свръхнови. Но ако тези струи са тесни, те произвеждат по-фокусиран и по-ярък светлинен лъч.

"Това е като да фокусираш лъча на фенерче в тясна колона, за разлика от широкия лъч, който се размива по цялата стена", каза той. "Всъщност това е една от най-тесните струи, наблюдавани досега при избухване на гама лъчи, което ни подсказва защо послесветлината изглежда толкова ярка".

Преосмисляне на теорията

Настоящата теория, която се преподава на всички астрономи в университета, гласи, че един от начините за получаване на тежки елементи - като злато, платина, олово и уран - е при екстремните условия, които се създават по време на свръхнови. Те се разпространяват из галактиката и се използват при формирането на планетите, като по този начин, според теорията, са се появили металите, които се срещат на Земята.

Но изследователите не откриват доказателства за наличие на тежки елементи около експлодиралата звезда. И така, дали теорията е погрешна и дали тежките елементи се получават по друг начин, или те се получават само при свръхнови при определени условия?

"Теоретиците трябва да се върнат назад и да потърсят причините, поради които събитие като B.O.A.T не произвежда тежки елементи, когато теориите и симулациите предвиждат, че те би трябвало да се произвеждат", казва д-р Бланшар.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ