Седем ваксини срещу COVID-19 са в етап на клинични изпитания

Седем ваксини срещу COVID-19 са в етап на клинични изпитания

Седем ваксини срещу COVID-19 са в етап на клинични изпитания

От сагата с коронавируса се научихме на няколко неща – има такова заболяване, то е силно заразно, знаем как се предава и как да се пазим. В момента за лечение на COVID-19 се използват няколко медикамента, но те не са със 100% ефективност, като често заради страничните ефекти, дори се спират. В момента се разработват над 70 ваксини срещу заразата, като 7 са в етап на клинични изпитания върху хора във Великобритания, САЩ и Китай. Това каза в ефира на bTV ръководителят на Първа клиника по инфекциозни болести към Военно-медицинска академия - проф. Камен Плочев. 

По думите му новият коронавирус е болест на поведението, защото то рефлектира върху здравето. Ето защо го притеснява отварянето на моловете и фитнесите в понеделник.  Той обясни, че заради дългия инкубационен период трудно се проследява веригата на заразените. И допълни, че в рисковата група влизат хора с наднормено тегло, напреднала възраст, нисък социално-икономически статус, хора със заболявания като диабет и рак. 

„Все още не сме сигурни как вирусът попадна в човешката популация. Обвиняваме едно животинче – пангулин, някакви прилепи, но това не е напълно известно. Не знаем цялата картина на патогенезата, а така не знаем накъде да насочим противоепидемините мерки“, коментира медикът.

Относно плазмената терапия, той коментира, че тя може само да помогне при лечението, въпреки че към момента все още няма конкретни данни за ефективността ѝ. 

"Новото е, че са създадени моноканални антитела, които мога да блокират проникващия рецептор на вируса. Това е правилният път за създаване на медикамент, но не знам каква ще бъде цената, защото това са скъпи медикаменти. Експертите са скептични, защото все още не се знае дали се изгражда имунитет", допълни проф. Камен Плочев. 

По думите му, все още не е ясно как ще се развие заболяването. Единият вариант е да има постоянно заболели хора, другият да се превърне в сезонно заболяване като грипа и третият е да има пиково разпространение заради разширяването на социалните контакти. 

Проф. Камен Плочев посочи отново кои са най-често срещаните симптоми - в 87% от случаите има треска, в 47% - температура, отделяне на храчки, задух и мускулни болки – 32%. "Няма уникален симптом, който да се среща при всички заразени", допълни той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ