Сондата ДАРТ ще се блъсне в астероид на 26 септември

Сондата ДАРТ ще се блъсне в астероид на 26 септември

Сондата ДАРТ ще се блъсне в астероид на 26 септември

Сондата ДАРТ (Тест за пренасочване на двоен астероид - Double Asteroid Redirection Test) ще се блъсна в астероид на 26 септември, съобщи НАСА. Това е първият опит за защита на Земята от потенциално опасен космически обект, макар и астероидът в случая да не е реална заплаха. 

Тестът ще покаже, че космически апарат може да достигне автономно до определен астероид и целенасочено да се блъсне в него, за да промени движението му по начин, който може да бъде измерен с наземни телескопи. ДАРТ ще осигури важни данни за по-добра подготовка за астероид, който може да е опасен за Земята, ако такъв бъде открит. 

Сондата ДАРТ беше изстреляна през ноември миналата година от базата "Ванденберг" в Калифорния. След отделянето от ракетата тя се насочи към двойния астероид Дидимос - Диморфос (Дидим/Диморф), който се движи около Слънцето. Очаква се ДАРТ да се блъсне в по-малкия Диморфос със скорост около 24 000 км/ч., предава БТА. 

Екипът на ДАРТ е избрал системата Дидимос заради относителната й близост до Земята и двойната конфигурация. Така тя е идеална за наблюдаване на резултатите. 

Ударът би трябвало да е достатъчно силен, за да бъде променена орбитата на Диморфос около по-големия астероид. Камерите ще изпратят образи до Земята, а наземни телескопи ще измерят доколко се променя орбитата на Дидимос. 

Очакванията са орбитата на Диморфос да бъде съкратена с 10 минути, но екипът ще приеме за успех и 73 секунди. При такова разстояние това ще е достатъчно за безопасно отклоняване на астероид. 

Диморфос е един от най-малките астрономически обекти с постоянно име и един от 27 500-те близо до Земята, проследявани от НАСА. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ