Учени създават метод за лечение на зъбите без пломби

Учени създават метод за лечение на зъбите без пломби

Учени създават метод за лечение на зъбите без пломби

Зъбите могат да бъдат принудени да се самовъзстановяват и пломбите да отидат завинаги в историята, смятат британски учени, цитирани от Би Би Си.

Учени от Кралския колеж в Лондон са открили, че химическото вещество Tideglusib може да накара клетките в зъбната пулпа да запълват малки дупки в зъбите. Засега ефектът е изпробван само върху мишки.

Според изследването, публикувано в Science Reports, методът води да пълно и ефективно естествено възстановяване на малки повреди.

Зъбите имат много ограничени способности да се регенерират. Ако зъбната пулпа е открита, човешкият организъм може да произведе тънка ивица твърда дентин - слоя, който се намира непосредствено под емайла. Големи поражения върху зъбите обаче не могат да се лекуват по този начин.

Обикновено стоматолозите лекуват кариесите с пломби, но те трябва да се сменят редовно. Учените се надяват да засилят регенеративната способност на зъбите, за да могат сами да се възстановяват при по-големи повреди.

Препаратът Tideglusib увеличива активността на стволовите клетки в зъбната пулпа и така могат да се възстановяват пукнатини с диаметър 0,13 мм в зъбите на мишките.

Биоразтворима гъба, напоена с препарата, се поставя в повредената част от зъба, а отгоре се нанася защитно покритие.  Докато гъбата се разлага, на нейно място се появява дентин и зъбът зараства.

Учените изследват дали с този метод може да се възстановяват и по-големи повреди по зъбите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ