Вино през зимните вечери

Вино през зимните вечери

Първите снежинки вече ни напомниха, че зимата чука на вратата. Вадим от шкафовете всичко, което ще ни топли в идващите месеци – шал, шапка, ръкавици… и бутилка червено вино. Домашен уют, дълги вечери и върволица празници: десетки причини да се насладите на Дионисовия дар. И можете да го направите с чиста съвест, защото умерената консумация е свързана с редица ползи за здравето, пише Obekti.bg

Диетолозите дълго се чудили на какво се дължи известният „френски парадокс“. Ето в какво се състои той: Франция е страната, в която най-малко хора страдат от затлъстяване, сърдечно-съдови и онкологични заболявания, въпреки че традиционното френско меню е богато на храни (мазни сирена, тежки сосове, обилно количество масло и яйца), които увеличават риска от развитието им.

Днес експерти са убедени, че причината за този парадокс е редовната консумация на червено вино. Ресвератролът, който се съдържа в кехлибарената напитка, е съставката, която защитава организма от множество вреди. Ето някои от здравните ползи, свързани с консумацията на червено вино.

  • Антиоксидантите в червеното вино предпазват от ракови заболявания.
  • Виното съдържа монозахарида арабиноза, който засилва имунната система.
  • Ресвератролът помага да отслабнем, като нормализира метаболизма.
  • Полифенолите във виното помагат за укрепване на сърдечните клапи и предотврятяват сърдечните заболявания.
  • Виното подобрява притока на кръв към мозъка, намалявайки риска от болест на Алцхаймер.
  • Ресвератролът предотвратява възпалението на ухото, което може да доведе до влошаване на слуха.
  • Ресвератролът заздравява очните капиляри, с което предотвратява развитието на различни проблеми със зрението.

Ако още не сте се убедили, че червеното вино носи ползи, прочетете и останалите тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ