Вълшебните свойства на зехтина

Вълшебните свойства на зехтина

Вълшебните свойства на зехтина

Хипократ, Гален, Плиний и другите древни лечители отбелязвали необикновените целебни свойства на зехтина като го наричали "вълшебен". Многобройните съвременни изследвания потвърждават полезните качества на зехтина. Сега този чист натурален продукт широко се използва за оздравително и хранително средство.

Зехтинът съдържа множество макронутриенти, мастни киселини и витамини – той е особено ценен продукт, полезен за нашето здраве. Ето защо редакторите на Obekti.bg ни предлагат 9 доста убедителни причини да консумираме зехтин. Може дори и на празен стомах по 1 лъжичка. Ефектите няма да закъснеят.

За да заздравим дебелото черво. 

Зехтинът предпазва клетките от щети, които водят до образуването на рак. Освен това подобрява храносмилането и предпазва от запек.

За по-добра кожа, коса, нокти и кости.

Зехтинът е полезен и за кожата, ноктите и косата. Омекотява, поправя, подхранва, овлажнява и стимулира растежа на косата и ноктите. Можем да си правим маски с него, но е доста по-полезен, ако го пием.

Прочиства черния дроб.

Черният дроб има една основна функция – да прочиства тялото ни. Понякога обаче трябва да детоксикираме и самия орган. А това може да стане с помощта на зехтин. За най-добри резултати може да смесим 2 супени лъжици зехтин със сока от половин и да изпием сместа.

За отслабване.

Зехтинът съдържа огромно количество полезни мастни киселини, които могат да създадат усещането за наситеност. Той е най-добрият заместител на маслото.

Подобрява имунната система.

Мастните киселини в зехтина имат роля и в различните защитни функции на тялото. Например регулират и поддържат имунната система и дори се борят с автоимунните заболявания.

Предпазва сърцето.

Съществуват 2 типа холестерол: LDL (лошият) и HDL (добрият). Как да увеличим нивата на последния? С помощта на средиземноморската диета, която включва зърнени храни, зеленчуци, плодове и зехтин.

Научете и останалите полезни свойства тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ