9 трика за здравословно хранене в ресторанта

 9 трика за здравословно хранене в ресторанта

9 трика за здравословно хранене в ресторанта

Храната може да е здравословна – пресни плодове, зеленчуци, кисело мляко, дори и ако сме в ресторант за бързо хранене.

Диетоложката д-р Виктория Щейн Фелтмън, цитирана от Zee News, дава няколко практични съвета на родителите, с които те хитро и без принуда могат да насочат избора на детето. 

1. Не излизайте от къщи, без да приготвите нещо за хапване

Ако не сте имали време, спрете пред магазина за плодове и зеленчуци или пред гастронома, за да се запасите с пресни плодове, сирене или кисело мляко. Ще излезе и доста по-евтино в сравнение с яденето в ресторанта. А, докато чакате да ви сервират, детето ще хапне нещо здравословно.

2. Избирайте размера на порцията

Детското меню е добър вариант, защото порцията е по-малка.

3. Плодове вместо пържено

Когато имате избор от пресни плодове и зеленчуци, детето ще засити глада си и ще хапне по-малко от това, което не е много здравословно – пържени картофи, пиле, дюнер... И донякъде ще има баланс.

4. Поделете си порцията

Детето проявява любопитство към храната във вашата чиния. Дайте му една част. Понякога това го стимулира да пробва нова храна. И е от полза за злоядите.
При „подялбата“ се опитайте за него да отделите повече салата, моркови, краставици, печен лук, за сметка на по-малко здравословните храни в чинията.

5. Договорете се предварително

Преди да седнете в ресторанта, кажете на детето какво очаквате от него. Ако не искате то да си поръча пържени картофи с кетчуп, му кажете.
От полза е да направите предварителен план и хлапето да бъде насочено към по-правилен избор на храни, още преди да сте отишли в ресторанта.
Когато обсъдите предварително менюто, част от пътя е извървян. Убеждаването и „мирните преговори“ са от значение.

Без забрани, само със съвети и примери.

По-късно вероятно ще имате, макар и частичен успех. Или поне ще си спестите разправии и неприятни сцени, докато правите поръчката.
Този подход дава време и на родителите да помислят как да действат при категорична съпротива от страна на детето. И да сменят предварително избрания ресторант – например да не го водят там, където сервират само пържени картофи и бургери.

6. Не давайте десерта преди храната

Ако ще има десерт и той ще е част от менюто, не го давайте в началото. Още по-малко се пазарете с детето: „Ако си изядеш зеленчуците и месото, ще има и десерт“. Защото така само влошавате нещата – показвате на детето, че щом получава под условие сладоледа, той е нещо много по-важно от истинската хана и е нещо като награда.

7. Настоявайте да остане седнало

Важно е семейството да се храни заедно и всички да са на масата. Някои ресторанти имат площадки за децата. Хлапетата тичат назад-напред, хапвайки по пътя това, което могат да вземат в ръка.
Важно е да останат на масата и да се хранят редом до възрастните. Нека поиграят преди да сервират храната. Щом тя дойде на масата, всички започват да се хранят. Това е просто правило, което ще ви спести много главоболия по-късно.

8. Здравословните навици се учат

Сложете основите на правилното хранене в ранното детство, когато хлапето по-лесно може да бъде научено да яде и избира здравословни продукти. Вярно е, че когато порасне и влезе в пубертета, ще има нужда от по-калорична и силна храна, но е важно отново да прави добър избор. Още повече, когато вече само ще подбира менюто си и ще е по-далеч от родителски контрол.

9. Дайте личен пример

Ако вие набивате пуканки пред телевизора, едва ли детето ще се вслуша в обясненията, че това е нездравословно.
Когато се храните, избирайте печено пиле, не пържено, печени картофи – вместо пържени. И добавяйте голяма порция прясна салата вместо такава със сос и майонеза.

Още такива текстове четете на Новите родители. бг

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ