Над 3000 интернет имена регистрирани с домейна ".бг"

Над 3000 интернет имена регистрирани с домейна .бг

Над 3000 интернет имена регистрирани с домейна ".бг"

За по-малко от месец от старта на регистрацията на домейни на кирилица „бг“, вече са заявени 3285 имена на родната азбука. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

1690 организации и граждани са се възползвали от възможността да се включат в новото българско интернет пространство. От 8 февруари до 8 май е периодът, в който се заявяват и регистрират домейни със „защитени“ имена; както и адреси на кирилица, които не попадат в списъците с резервирани имена. 

Регистърът със „защитени“ имена за нуждите на държавата се подготвя от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) в диалог с държавните институции. Списъците се предоставят на организацията, която управлява интернет областта .бг – „ИМЕНА.БГ“ АД. Те съдържат имената на областите, общините, селищата, държавните институции, географски наименования.

До този момент заявки са подадени от физически, юридически лица, областни администрации и държавни институции. Сред желаещите да имат интернет адрес на кирилица са и чужди компании, например производители на автомобили. Чести са случаите, в които частни лица искат за регистрират интернет имена на кирилица, свързани с основните институции в държавата като президент.бг, парламент.бг, софия.бг и т.н,; както и с големи компании.

Процедурата по регистрация обаче предвижда, че заявителите трябва да предоставят широк набор от документи, които доказват правото и интереса на организацията или фирмата да запази определено име в интернет. 

След 8 май, когато изтича началният период за заявяване на „защитени“ имена, предстои подреждане на заявките по приоритет и по време на подаване. Ще бъдат регистрирани първо домейните, за които има само една заявка. Цената за регистрация и поддръжка на 1 домейн към е 20 лв. за година.

Към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията заседава Обществен експертен съвет, който наблюдава процеса на администриране на регистрите „.бг“ и „.bg”, с цел спазване на националната политика в тази област и защита на обществения интерес. 

Целта на създаването на интернет пространството „бг“ е популяризиране на българския език и култура и по-добра разпознаваемост на участниците в интернет пространството сред хората, които не владеят латиница.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ