50 българи са блокирани в Москва

50 българи са блокирани в Москва

50 българи са блокирани в Москва

Има блокирани 50 българи в Москва, тъй като България затвори въздушното си пространство за самолети на руската федерация и Русия въведе реципрочна мярка. Това съобщи на брифинг министърът на външните работи Теодора Генчовска. 

Посолството ни в Москва е получило инструкции да осигури настаняване в хотел на българските граждани. Подготвя се и извозването им по сухопътна линия в посока най-близките държави - вероятно това ще са Латвия или Естония, обясни Генчовска.

Тя съобщи и една, по думите й, последна информация – току що ректорът на Техническия университет в София е предложил да осигури допълнителен прием на студенти и ученици от Украйна като за целта ще бъде поискано увеличаване на квотите за приемане на желаещите студенти и ученици. Ректорът предложи те да бъдат настанени в общежития, но това тепърва ще бъде обсъдено в Министерския съвет.

Генчовска обясни, че на последния Съвет на външните министри на ЕС е имало включване на министъра на външните работи на Украйна, който е отправил призив към всички страни-членки да подпомогнат Украйна с хуманитарна помощ. От вчера Българският червен кръст пое инициативата за осигуряването на хуманитарна помощ за Украйна. Българската държава ще осигури транспорта за хуманитарната помощ до границата с Румъния, а там заедно с румънските власти ще бъде придвижена до Украйна.

На въпрос за евакуацията на българите от Киев Генчовска каза, че автобусите се намират още извън Киев, тъй като в украинската столица все още има комендантски час и на този етап извеждането на българите от там е невъзможно. "Ще определим събирателен пункт за нашите граждани в Киев, веднага когато това е възможно", каза външният министър.

Генчовска бе попитана дали от страната ни е искана военна помощ от Украйна. "Има нота, която е била връчена от украинския посланик в България на Министерството на отбраната с изброена номенклатура. Колегите от Министерството на отбраната работят по тази номенклатура и скоро ще бъде взето решение какво да бъде предоставено.

От МВнР обясниха, че българи в Украйна, които искат да пътуват със собствени автомобили, за да напуснат страната, е най-добре първо да се свържат с МВнР, за да може да им помогнат с безопасен маршрут. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ