България

Политика

|

Общество

|

80% от сградите – без защита срещу мълнии

80% от сградите – без защита срещу мълнии

80% от сградите нямат защита срещу мълнии. Оказва се, че никой не контролира изрядни ли са мълниезащитните инсталации, изградени преди десетилетия, посочва експерти, цитирани от Нова телевизия.

Проблемът засяга главно старите блокове. При новото строителство, обектът не може да получи Акт 16, без да има изрядна защита от мълнии. При панелните блокове обаче през годините никой не следи дали гръмоотводите са изрядни и дали въобще ги има. Въпреки че Регионалното министерство има наредба, оказва се че не е ясно кой следи за нейното спазване.

Как да се пазим от мълнии Министерството на регионалното развитие и благоустройството е разписало в наредба, приета през 2010 г. Към нея обаче не е създадена структура, която да я прилага. Задължението по спазването е поверено изцяло на тези, които използват сградите.

За да се гарантира сигурността, мълниезащитната инсталация трябва да върви по сградата, както хоризонтално така и вертикално.

„Има доста блокове, които имат един прът забит на средата и хората си мислят, че има мълниезащита, но реално блокът не е защитен”, обясни  експертът по мълниезащитни системи Ернесто Стефанов.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ