Масови проверки на заведенията, инспектират и храната за вкъщи

Масови проверки на заведенията, инспектират и храната за вкъщи

Масови проверки на заведенията, инспектират и храната за вкъщи

За първите две седмици на месец март Българска агенция за безопасност на храните e направила над 6200 проверки. Около 3 400 от тях са пряко свързани със спазването на противоепидемичните мерки от страна на персонала на обектите за търговия, производство и заведенията за обществено хранене. Това заяви в интервю за Агенция "Фокус" д-р Татяна Николова, началник на Отдел "Контрол на храни" в БАБХ.

"Имаме 70 броя предписания, свързани със спазване от бизнес операторите на противоепидемичните мерки, и около над 100 предписания, свързани с общите хигиенни мерки, както и пряко свързани с безопасността и качеството на храните", добави Николова.

Резултатът от проверките са 20 акта за административни нарушения. От БАБХ напомнят, че за неспазване на хигиенните мерки, пряко свързани с качеството и безопасността на храните, законодателството предвижда глоби от 2 000 до 6 000 лева.

"При проверките са установени нарушения, свързани с качеството на храните. Това са храни, които са предлагани без етикети, без идентификационна маркировка. Някои храни са били с изтекъл срок на годност или такива, които са неправилно съхранени. Имало е нарушения, свързани със съхранението на храните в обектите за търговия и заведенията за обществено хранене. Във водената документация по системите за управление на безопасността на храните се виждат някои несъответствия, свързани със сградов фонд и технологично оборудване. Установили сме и нарушения, свързани с разписаните от Българската агенция по безопасност на храните указания към бизнес операторите в този сектор", отбеляза д-р Николова. 

Тя допълни, че част от нарушенията са и за липса на заверени здравни книжки, неподходящо работно облекло, както и за отсъствието на лични предпазни средства при част от персонала. 

"Дори при предлагането на храна за вкъщи ние извършваме контрол в заведенията за обществено хранене, насочен към качеството и безопасността, т.е. откъде произхождат храните, как се съхраняват, дали има храни с изтекъл срок на годност, дали са правилно етикетирани. Насочили сме своето внимание как се извършват доставките на храните, как се приготвят в заведенията, как се опаковат, по какъв начин се транспортират до клиентите, дали персоналът, който прави доставките, използва лични предпазни средства. Всичко това е включено в контрола, който ние извършваме", каза още д-р Николова. 

От Българската агенция за безопасност на храните призоват всички потребители, които имат съмнения за безопасността на храните, да се обаждат на телефона на БАБХ - 070012299 или да сигнализират на сайта. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ