Масови проверки на заведенията, инспектират и храната за вкъщи

Масови проверки на заведенията, инспектират и храната за вкъщи

За първите две седмици на месец март Българска агенция за безопасност на храните e направила над 6200 проверки. Около 3 400 от тях са пряко свързани със спазването на противоепидемичните мерки от страна на персонала на обектите за търговия, производство и заведенията за обществено хранене. Това заяви в интервю за Агенция "Фокус" д-р Татяна Николова, началник на Отдел "Контрол на храни" в БАБХ.

"Имаме 70 броя предписания, свързани със спазване от бизнес операторите на противоепидемичните мерки, и около над 100 предписания, свързани с общите хигиенни мерки, както и пряко свързани с безопасността и качеството на храните", добави Николова.

Резултатът от проверките са 20 акта за административни нарушения. От БАБХ напомнят, че за неспазване на хигиенните мерки, пряко свързани с качеството и безопасността на храните, законодателството предвижда глоби от 2 000 до 6 000 лева.

"При проверките са установени нарушения, свързани с качеството на храните. Това са храни, които са предлагани без етикети, без идентификационна маркировка. Някои храни са били с изтекъл срок на годност или такива, които са неправилно съхранени. Имало е нарушения, свързани със съхранението на храните в обектите за търговия и заведенията за обществено хранене. Във водената документация по системите за управление на безопасността на храните се виждат някои несъответствия, свързани със сградов фонд и технологично оборудване. Установили сме и нарушения, свързани с разписаните от Българската агенция по безопасност на храните указания към бизнес операторите в този сектор", отбеляза д-р Николова. 

Тя допълни, че част от нарушенията са и за липса на заверени здравни книжки, неподходящо работно облекло, както и за отсъствието на лични предпазни средства при част от персонала. 

"Дори при предлагането на храна за вкъщи ние извършваме контрол в заведенията за обществено хранене, насочен към качеството и безопасността, т.е. откъде произхождат храните, как се съхраняват, дали има храни с изтекъл срок на годност, дали са правилно етикетирани. Насочили сме своето внимание как се извършват доставките на храните, как се приготвят в заведенията, как се опаковат, по какъв начин се транспортират до клиентите, дали персоналът, който прави доставките, използва лични предпазни средства. Всичко това е включено в контрола, който ние извършваме", каза още д-р Николова. 

От Българската агенция за безопасност на храните призоват всички потребители, които имат съмнения за безопасността на храните, да се обаждат на телефона на БАБХ - 070012299 или да сигнализират на сайта. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Изненадващ ход: Путин се е обявил за "нулево" обогатяване на уран от Иран
Приходите от мита в САЩ достигнаха нов рекорд за една фискална година
Реакции от Европа след обявените американски мита от 30%
Фицо: Словакия е готова да подкрепи новия кръг от санкции срещу Москва, ако няма да пострада от спирането на руския газ
Времето: Слънчево с температури до 37 градуса
Брюксел планира нов данък за големите компании, за да увеличи бюджета на ЕС
Как да подлъжете нервната си система да се успокои, когато сте стресирани на работа?
Как да превърнем големите бизнес моменти в траен импулс на марката?