Бизнесът и синдикатите на протест заради високите цени на тока

Бизнесът и синдикатите на протест заради високите цени на тока

Бизнесът и синдикатите на протест заради високите цени на тока

Работодателски организации и синдикати излизат на протест днес по обед с искане за незабавни и несимволични компенсации заради високите цени на тока, които да са за всички 600 000 небитови потребители. Те настояват компенсациите да бъдат изплатени в реално време и да не са са фиксирана сума.

Началото на протеста е обявено за 12 часа пред Министерския съвет, а негови организатори са Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/, Българската стопанска камара /БСК/, Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, Съюза за стопанска инициатива /ССИ/, Конфедерацията на българския туристически бизнес /КБТБ/, както и на двата синдиката КНСБ и на КТ "Подкрепа". Освен това организаторите на протеста са поискали среща със служебния премиер Стефан Янев между 12 и 13 часа.

"Ако държавата не се намеси, икономиката на България ще бъде ликвидирана. В безпрецедентна ситуация сме. Цената на електричеството се покачи четири пъти. Само за ден имаше 10% повишение. И не се вижда таван. Небитовите потребители са на ръба. Сметките за септември са два пъти по-високи в сравнение с тези от септември 2020 г. А сметките за октомври ще бъдат най-малко три пъти по-високи. Това е непосилно. На ръба са не само бизнесът, но и търговците на енергия, защото нямат ресурса да закупуват тази енергия. Пазарът на електроенергия не функционира”, коментира в ефира на Нова телевизия изпълнителния директор на АИКБ Добрин Иванов. 

От АИКБ очакват мерките, които ще бъдат обявени в сряда. "Те ще бъдат в посоката, която сме обсъждали. На първо място за отминалия период – август, септември, октомври, където сметките вече са генерирани и платени по-голямата част от тях. Единственият вариант за намаляване на надплатеното е компенсация. Трябва в тази посока да се мисли", каза Добрин Иванов. Според него е нужно да се вземат и мерки за регулиране на цените от КЕВР. 

Според Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум този ръст на цените засяга всички. "Това, че битовите потребители все още са защитени, не означава, че и тях няма да ги засегне. Процесът е общоевропейски. Нашата система произвежда с много по-ниски цени от тези, които са на пазара. Хората са прави като казват, че искат точно тези цени", коментира Антон Иванов. Той призова да се говори по-внимателно по въпроса за свърхпечалбата.

"В системата има дружества, които генерират печалба, по-голяма от очакваната. Но има и важни дружества, които генерират големи загуби. Не можем да изтеглим печалбата от едното дружество и да разрушим другите, като ги оставим да се оправят сами. Това не е вариант", смята Антон Иванов.

От ЕК вече ни предупреждават, че този скок на цените ще се развива и няма да спира до тук и до април следващата година няма да има нищо добро за индустрията, съобщи пред БНР президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Това, за което ние настояваме пред държавата, е да бъдат предприети възможните мерки да решим въпроса с нарастващите цени чрез вътрешните възможности на страната. Този удар общоевропейски показа несъстоятелността на идеята за елетроенергия на свободния пазар, нещо, което ние като синдикати винаги сме повтаряли, само че ЕС е по-голям. И също държавата да се включи с реално материално подпомагане за някои от субектите. Това, което ни накара да подкрепим протеста, е, че от това са засегнати не само индустриите, но и училищата, болниците и ВИК - та - а от там зависим всички и там проблемът е просто ужасен. Там има сериозен проблем. Без вода никой от нас не може, нали", посочи още Димитър Манолов.

По думите му бюджетът не е нужно да се актуализира заради високите цени на енергията. "Приходи има и те са от инфлацията и от икономическото съжививяне. Те не са никак малко. Но никой не може да пипа приходите на енергийните компании, както твърди Васил Велев, защото това е все едно утре някой да поиска да пипа приходите на неговите компании, това никак няма да му хареса," коментира още Манолов.

Манолов каза още, че тепърва се очаква и увеличаване на цената на енергията и за битовите потребители. Те все още плащат ниска цена, но в рамките на европейската регулация това е неизбежно, поясни синдикалистът. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават