Бизнесът и синдикатите на протест заради високите цени на тока

Бизнесът и синдикатите на протест заради високите цени на тока

Работодателски организации и синдикати излизат на протест днес по обед с искане за незабавни и несимволични компенсации заради високите цени на тока, които да са за всички 600 000 небитови потребители. Те настояват компенсациите да бъдат изплатени в реално време и да не са са фиксирана сума.

Началото на протеста е обявено за 12 часа пред Министерския съвет, а негови организатори са Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/, Българската стопанска камара /БСК/, Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, Съюза за стопанска инициатива /ССИ/, Конфедерацията на българския туристически бизнес /КБТБ/, както и на двата синдиката КНСБ и на КТ "Подкрепа". Освен това организаторите на протеста са поискали среща със служебния премиер Стефан Янев между 12 и 13 часа.

"Ако държавата не се намеси, икономиката на България ще бъде ликвидирана. В безпрецедентна ситуация сме. Цената на електричеството се покачи четири пъти. Само за ден имаше 10% повишение. И не се вижда таван. Небитовите потребители са на ръба. Сметките за септември са два пъти по-високи в сравнение с тези от септември 2020 г. А сметките за октомври ще бъдат най-малко три пъти по-високи. Това е непосилно. На ръба са не само бизнесът, но и търговците на енергия, защото нямат ресурса да закупуват тази енергия. Пазарът на електроенергия не функционира”, коментира в ефира на Нова телевизия изпълнителния директор на АИКБ Добрин Иванов. 

От АИКБ очакват мерките, които ще бъдат обявени в сряда. "Те ще бъдат в посоката, която сме обсъждали. На първо място за отминалия период – август, септември, октомври, където сметките вече са генерирани и платени по-голямата част от тях. Единственият вариант за намаляване на надплатеното е компенсация. Трябва в тази посока да се мисли", каза Добрин Иванов. Според него е нужно да се вземат и мерки за регулиране на цените от КЕВР. 

Според Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум този ръст на цените засяга всички. "Това, че битовите потребители все още са защитени, не означава, че и тях няма да ги засегне. Процесът е общоевропейски. Нашата система произвежда с много по-ниски цени от тези, които са на пазара. Хората са прави като казват, че искат точно тези цени", коментира Антон Иванов. Той призова да се говори по-внимателно по въпроса за свърхпечалбата.

"В системата има дружества, които генерират печалба, по-голяма от очакваната. Но има и важни дружества, които генерират големи загуби. Не можем да изтеглим печалбата от едното дружество и да разрушим другите, като ги оставим да се оправят сами. Това не е вариант", смята Антон Иванов.

От ЕК вече ни предупреждават, че този скок на цените ще се развива и няма да спира до тук и до април следващата година няма да има нищо добро за индустрията, съобщи пред БНР президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Това, за което ние настояваме пред държавата, е да бъдат предприети възможните мерки да решим въпроса с нарастващите цени чрез вътрешните възможности на страната. Този удар общоевропейски показа несъстоятелността на идеята за елетроенергия на свободния пазар, нещо, което ние като синдикати винаги сме повтаряли, само че ЕС е по-голям. И също държавата да се включи с реално материално подпомагане за някои от субектите. Това, което ни накара да подкрепим протеста, е, че от това са засегнати не само индустриите, но и училищата, болниците и ВИК - та - а от там зависим всички и там проблемът е просто ужасен. Там има сериозен проблем. Без вода никой от нас не може, нали", посочи още Димитър Манолов.

По думите му бюджетът не е нужно да се актуализира заради високите цени на енергията. "Приходи има и те са от инфлацията и от икономическото съжививяне. Те не са никак малко. Но никой не може да пипа приходите на енергийните компании, както твърди Васил Велев, защото това е все едно утре някой да поиска да пипа приходите на неговите компании, това никак няма да му хареса," коментира още Манолов.

Манолов каза още, че тепърва се очаква и увеличаване на цената на енергията и за битовите потребители. Те все още плащат ниска цена, но в рамките на европейската регулация това е неизбежно, поясни синдикалистът. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ