Британското правителство запазва финансирането за студенти от ЕС догодина

Британското правителство запазва финансирането за студенти от ЕС догодина

Британското правителство запазва финансирането за студенти от ЕС догодина

Българските студенти, които кандидатстват за обучение в британски университети за учебната 2017-2018 г. , ще имат гарантиран пълен достъп до фондовете за финансиране на образованието във Великобритания за целия период на обучение, независимо дали страната реши да излезе от ЕС. Това съобщи британското правителство днес, като потвърждение на намеренията си от юни месец тази година да запази реда и условията на финансирането.

Решението дава окончателен отговор на стотиците кандидати за обучение във Великобритания и вече е предоставено в офисите на международния образователен проект Световно образование, съобщава Ирина Христова, координатор на Световно образование за България и управител на консултанска компания Интеграл.

Световно образование информира всички кандидати за учебната 2017-2018 година, че ще оперира с документи за финансиране към Британската агенция за студентско кредитиране и ще обработва  българските кандидатури, както до момента. С решението на британското правителство окончателно отпадат притесненията на българските кандидати относно финансирането на обучението им във Великобритания, съобщава още Христова. Тя напомня, че това неминуемо ще доведе до ръст на кандидатите и засилена конкуренция между всички членове на ЕС, които възнамеряват да учат на Острова. По тази причина от Световно образование препоръчват ранна ориентация и избор на специалност и университет като напомнят, че сроковете за кандидатстване на Острова са съответно до 15 октомври 2016 г. за кандидатите за елитните Оксфорд, Кеймбридж и за медицинските специалности на Острова, и 15 януари 2017 година за всички останали университети и специалности. До тогава всеки кандидат трябва да е заявил своите намерения и да е подал документи за прием.

По данни на Световно образование през последните 5 години над 2200 българи годишно подават документи за обучение в британски университети, от които успешни кандидатури реализират между 1500 и 1800. Очакванията тази година са от минимум 30% ръст на кандидатите предвид запазеното финансиране.       

„Международните студенти имат важен принос към британските университе, и ние искаме това да продължи", се отбелязва в съобщението на британското правителство. Всяка година Британската агенция за студентско кредитиране отпуска до 9000 паунда годишно на кандидат от ЕС, което покрива пълния размер на таксата и осигурява достъпа му до качеството на британското образование. Кредитът се отпуска при преференциални условия и с възможност за отложено плащане едва след като кандидатът завърши и достигне определен годишен доход от трудовото си възнаграждение. По данни на Световно образование, над 90% от българските кандидати ползват пълен размер на финансиране на висшето си образование във Великобритания

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ