ЕКОПАК България отново пазарен лидер в разделното събиране и рециклиране на отпадъци от опаковки

ЕКОПАК България отново пазарен лидер в разделното събиране и рециклиране на отпадъци от опаковки

ЕКОПАК България отново пазарен лидер в разделното събиране и рециклиране на отпадъци от опаковки

Най-голямата организация у нас за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки ЕКОПАК България остава пазарен лидер в дейността си с 41,5% дял. Това съобщи изпълнителният директор на организацията Тодор Бургуджиев на специално събитие днес, на което бе представен отчета на компанията за 2017 година.

1213 компании-членки на организацията са декларирали, че през 2017 г. са пуснали на българския пазар 157 085,08 т опаковки. Компанията е изпълнила и дори надхвърлила определените цели като е събрала разделно и предала за рециклиране над 96 хил. тона отпадъц, което се равнява на над 61,25% от декларираните от производителите количества опаковки на българския пазар. Определената от МОСВ цел е била 60%, поясни още Бургуджиев.

От събраните и предадени за повторно оползотворяване над 96 хил. тона отпадъци от опаковки, близо 46 хил. тона са били хартия, 21666,38 т - стъкло, 17159,92 т - пластмаса, 4725,54 т - метал и 6865,23 т - дървесина. Така, само за година ефектът за опазването на природата от дейността на ЕКОПАК е:

Спасени от изсичане 594 406 дървета.

Спестени над 311 млн. кВтч електроенергия, 1 453 095 млрд. л питейна вода и 148 669 барела петрол.

Намаляване на обема на депонираните отпадъци на градските депа с над 384 922 куб.м.

Единствената у нас организация за разделно събиране на отпадъци, която обслужва система с три цветни контейнера – син, жълт и зелен е продължила да разширява обхвата си през 2017 г. като е сключила договори с 22 нови общини. Така, в момента ЕКОПАК управлява системите за разделно събиране на отпадъци в 83 български общини с население от 2 570 688 жители и по данни на МОСВ обслужва 15 822 цветни контейнера. Планирано е поетапно увеличаване на броя на контейнерите, за да бъдат обхванати още 200 000 души до 2019 г.

42 камиона с интегрирана GPS система извозват различните видове отпадъци от контейнерите на организацията. Системата следи в реално време графика и маршрута на камионите. “Екопак България” работи с 24 рециклиращи предприятия в страната и с 19 сортиращи инсталации, 15 от които - собствени. Компанията осигурява 250 работни места.

Съвсем скоро ще бъде окончателно разписан новият пакет на ЕС "Къргова икономика", в който най-големите предизвикателства ще бъдат заложените още по-високи цели за събиране и оползотворяване на отпадъци, посочи изпълнителният директор на ЕКОПАК. Така например, една от мерките ще бъде пълна забрана за употреба на 10 вида пластмасови изделия като прибори за хранене, чинии, чаши, сламки, клечки за уши, пръчки за балони. До 2030 г. всички пластмасови опаковки трябва да станат рециклируеми или биоразградими, а държавите ще бъдат задължени до 2025 г. да постигнат 90% събираемост на пластмасови отпадъци.

„Подготвяме се да посрещнем новите изисквания и още през септември тази година ще пуснем нова инсталация за сортиране на стойност 1,2 млн. лв.

Освен по-големия си капацитет, тя ще може да сепарира автоматично пластмасовите отпадъци, които ще бъдат забранени по новия пакет, а също и опаковки от алуминий". Събирането и преработването на алуминий ще бъде изцяло нова цел, която тепърва ще залегне в екозаконодателството в ЕС, след като анализи показали, че в последните години в Европа се наблюдава рязко увеличаване на потреблението на напитки в кенове. Според пакета “Кръгова икономика” целта е до 2030 г. страните-членки да събират и рециклират 85% от този вид опаковки „Това на практика означава всеки продаден кен да бъде събран разделно и рециклиран“, обясни Бургуджиев. Според него предложенията на ЕК за намаляване на продажбата на пластмасови изделия за еднократна употреба, замяната на пластмасата с рециклируеми или биоразградими материали и въвеждането на екодизайн в опаковките, биха довели до значително намаляване замърсяването на планетата.

„За да въведем успешно кръговата икономика, е нужно да продължим провеждането на образователни инициативи, комуникационни и информационни кампании сред населението, в училищата и в партньорство с общините,“ коментира Мариана Петкова, мениджър Комуникации в организацията. Тя илюстрира целенасочените усилия на “Екопак България” в тази посока с резултатите на най-популярните инициативи на организацията. През 2017 г. в инициативата „Книги за смет“ са участвали над 10 000 души, събрани са 16 т пластмаса и са раздадени над 14 000 безплатни книги. Кампанията „Стара хартия за нова книга“ събра миналата година над 8 000 деца, които предадоха 43 т хартия и получиха над 9 500 детски книги. Пътуващото куклено шоу „Нахрани ме! Ям разделно!“ провежда своето турне из страната вече 4 години. То обучава най-малките да събират отпадъци разделно и вече над 6 000 деца са ревностни екозащитници. “Промяната на съзнанието и формирането на отговорно отношение на гражданите да събират и изхвърлят разделно отпадъците е наша мисия, защото така не само ние ще постигаме поставените цели, но и страната ни ще бъде по-чиста”, коментира г-жа Петкова.

 

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ