България

Политика

|

Общество

|

Емил Хърсев: Намесата на държавата за регулиране на цените е вредна

Емил Хърсев: Намесата на държавата за регулиране на цените е вредна

Когато се наслагват външни за икономиката явления – едното природно, каквото беше пандемията, а другото политическо като войната, това няма начин да не породи несигурност на пазарите и първата реакция е да се променят цените. Започва запасяване, започва корекция на цените. Това обясни в ефира на bTV финансистът Емил Хърсев. 

„Винаги в икономиката важи правилото да калкулираш не на база на фактическите разходи, а на очакваните в бъдеще. Реакцията на цените в посока към увеличение винаги е по-бърза и предварителна, вероятно има и спекулативен елемент, но това е пазарната икономика“, добави Хърсев. 

Според бившия министър на социалната политика Христина Христова цената на парите на хората намалява, намалява и цената на труда. „Да не говорим за инфлационния натиск върху домакинствата и семействата с ниски доходи. При актуализацията на бюджета през юли трябва да се помисли за новата ситуация“, отбеляза тя. По думите й държавата може да се намеси, но временно.

По думите на Емил Хърсев, и заплатите "ще реагират", но намесата на държавата в посока да регулира цените е вредна. 

„От една страна бежанците от Украйна са разходи за социалната и здравната система, но от друга страна може да са свежа струя за пазара на труда. От години бизнесът има проблеми с дефицит на определени професии“, коментира още Христина Христова. 

Според Емил Хърсев ефектът от това ще е изцяло положителен, поне това показвала практиката на Германия – една от най-големите гостоприемници на мигрантска общност. „Тези хора се интегрират в трудовия пазар, работят, плащат“, обясни Хърсев.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ