България

Политика

|

Общество

|

Фандъкова: София е в Етап 2 по новия План за справяне с Covid-кризата

Фандъкова: София е в Етап 2 по новия План за справяне с Covid-кризата

София вече е в Етап 2 от новия противоепидемичен план за справяне с COVID-19. В него се отчита както процентът на заетите интензивни легла, така и броят заболели, отчетеният ръст и регистрираната заболеваемост в организирани колективи. Това съобщи във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Броят на леглата за лечение на пациенти с COVID-19 в София ще бъде увеличен с около 10% през тази седмица. "Това е една от мерките, които обсъдихме по време на общинския щаб днес заедно с директора на столичната РЗИ д-р Пенчев", обясни кметът. 

От разкритите до момента 1878 легла са заети 63% от местата за неусложнени пациенти и 71% от леглата за хора, които са на интензивно лечение. Увеличението на леглата ще стане на база възможностите на болници за осигуряване на медицински персонал. Директорите на всички общински болници декларираха готовност да увеличат броя на леглата за COVID-пациенти. От миналата седмица продължава ръст с около 30% на седмина база, като заболеваемостта на 100 хил. души е 1756, уточни столичният кмет. 

Фандъкова уверява, че училищата и детските градини в София остават отворени, като само отделни училища и детски заведения са затворени заради по-голям ръст на заболели и карантинирани ученици и персонал.  

С решение на щаба се засилва работата на контролните екипи от общински служители и полицията за носене на маски в градския транспорт. Над 4000 са направените проверки от началото на януари от екипи на Столичния инспекторат, аварийната дирекция и общинска полиция.  

Процентът ваксинирани граждани на територията на Столична община е 43%, като над 534 хил. души са със завършена ваксинация, написа още кметът на София. 

Припомняме, че Националният оперативен план за справяне с COVID-кризата разделя страната на шест клъстера и предвижда конкретни противоепидемични мерки, разделени на 4 етапа. Втори етап е достигнат при 60% заетост на интензивните легла. При него се предвижда наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, могат да бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки. При този етап, след анализ, може да се въведе препоръка за дистанционна работа до 50% от персонала и наличие на "зелен сертификат".

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ