Гроздоберът в Пловдивско започна, очакват добра реколта

Гроздоберът в Пловдивско започна, очакват добра реколта

Гроздоберът в Пловдивско започна, очакват добра реколта

Един от най-важните етапи за винопроизводителите – гроздоберът – вече започна. В модерната  изба New Bloom Winery (в Съединение, Пловдивско) стартът бе поставен с легендарния им сорт Совиньон блан в края на миналата седмица. Лозовите масиви на винарната се намират в Правище като още преди засаждането са направени специални проучвания на почвата и климата, за да се подберат подходящите сортове. Днес от тях New Bloom Winery правят висококачествени вина, оценени високо по света. Само за последните две години техният Совиньон блан включен в сериите Face to Face (F2F) и PIXELS печели най-високото възможно отличие best of class на международния винен конкурс в Лос Анджелис. „Високата оценка, която получаваме от международните конкурси, показва силата на българския тероар и характерните особености на нашия регион, които обогатят качествата на гроздето и на виното съответно. Щастливи сме, че можем да впечатлим международните оценители дори с популярни сортове като Совиньон блан, с които световните експерти са свикнали“, споделят експертите.

[[{"fid":"339969","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":960,"width":1280,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Според екипа на New Bloom Winery тази година реколтата е с много добри показатели. „Проведохме всички необходими агротехнически мероприятия и въпреки валежите в района, успяхме да съхраним качеството на гроздето. Захарността му достигна 21%.”, обясниха от винарната. Модата във виното в момента е да се пият по-леки вина, с плодови нотки във вкуса и аромата, а за тях не се изисква гроздето да е с много високо съдържание на захари, разказват още винените експерти. Гроздоберът в New Bloom се извършва на ръка, за да се запази свежестта и целостта на плода. Предимство за производителя е, че лозята им се намират в близост до винарната. Това  позволява на екипа да осъществи контрол във всяка една точка в производството. Сортът Совиньон блан е сред най-популярните както по света, така и у нас. В ресторантите и заведенията той е най-предпочитаният бял сорт.

През последните години New Bloom Winery следва нова линия  – да прави модерни вина, отговарящи на световните тенденции, с повече плодовост. Главен енолог на винарната е Владимир Влъчков. Всички вина се произвеждат от собствени лозови масиви – близо 6000 дка в Тракийска низина. През 2017 г. този регион намери място сред най-добрите за винолюбители. В избата залагат на класически френски сортове като Совиньон блан, Шардоне, Каберне Совиньон, Мерло, Сира, така и на малко известни немски разновидности – Дорнфелдер, Регент и италианската Глера, от която се прави Просеко. Освен марките Face to Face и Pixels, избата произвежда и серията Verano Azur.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ