Харвард отказа прием на тийнейджър заради расистки коментари

Харвард отказа прием на тийнейджър заради расистки коментари

Тийнейджър, преживял атаката с огнестрелно оръжие в гимназия в Паркланд, Флорида, сподели в Twitter, че е загубил мястото си в Харвардския университет заради свои минали расистки забележки.

Кайл Кашъв, който е на 18 години, заяви, че онлайн коментарите му са били направени когато е бил на 16 и са били "в опит да бъдат максимално екстремни и шокиращи". От тогава той се извини, но в понеделник сподели писмо за отказ от приема си в университета.

Масово убийство в училище в САЩ

17 студенти и преподаватели бяха убити в Паркланд при атаката през 2018 година.

"Харвард да реши, че някой не може да израсне, особено след събитие, което променя живота като стрелбата - това е дълбоко тревожно", коментира той пред своите 300 000 последователи в Twitter. 

Във връзка със случая говорител на университета заяви пред Си Ен Ен вчера, че институцията "не коментира публично статута на прием на индивидуалните кандидати". 

След стрелбата Кашъв "се е отдръпнал" от връстниците си в гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас", като е призовал за защита на частните права на притежание на оръжие съгласно втората поправка на конституцията на САЩ. Много от оцелелите от стрелбата в Паркланд обаче фокусираха усилията си върху контрола над притежанието на оръжие в страната след трагедията.

Съучениците му, Дейвид Хог и Жаклин Корин - които призоваха за повече ограничения на продажбата на оръжие след като оцеляха в жестокото нападение, ще започнат своето обучение в Харвард, една от най-престижните учебни институции в САЩ, през 2020 г.

Кашъв е направил коментарите си преди две години в текстови съобщения в Skype и в споделен Google документ за учебни занятия. Снимки от екрана с тези коментари бяха споделени онлайн от някои от съучениците му, включително от момиче на име Ариана Али, която заяви пред "Ню Йоркър": "Колкото по-изявен бе той, толкова повече ме притесняваше лицемерието му". Коментарите са включвали заплахи към евреи и расистки изказвания във връзка с афроамериканците. 

На профила си в Twitter Кайл има снимка с президента на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания в Белия дом. 

 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ