Италиански вирусолози очакват пикът на коронавируса в страната да е в следващите 2 седмици

Италиански вирусолози очакват пикът на коронавируса в страната да е в следващите 2 седмици

Италиански вирусолози очакват пикът на коронавируса в страната да е в следващите 2 седмици

Водеща тема за италианските електронни издания е постановлението, одобрено вчера от италианското правителство с цел подпомагане на хората, засегнати от епидемията от коронавируса. Планът, съдържащ се в пространното постановление, се нарича "Лечение за Италия", припомнят "Република", "Стампа" и АНСА и представят някои от ключовите му разпоредби.

25 милиарда евро се отпускат за подпомагане на трудещите се и на здравната система. Активират се механизми за последващи финансови потоци, за възстановяване на Италия от кризата, които са в размер на 350 милиарда евро, посочва "Република". От отпуснатите сега 25 милиарда евро - 3,5 милиарда отиват за здравната система и за гражданската защита, които са на предна линия в борбата с епидемията. 10 милиарда са за сектора на трудовата заетост. От тях 1,3 милиарда и 3,3 милиарда са за съответните интеграционни механизми за финансиране на заплати при кризисни ситуации - Интегриран заплатен фонд и Интегрирана каса. По 100 евро през март към заплатата ще има за служители, които по основателни причини не могат да полагат дистанционен труд и трябва да са по работните си места. Предвижда се ваучер за наемане на детегледачки за деца до 12 години в размер на 600 евро, като за здравни работници и за служители на силите на реда, този ваучер за наемане на детегледачка е в размер на 1000 евро.

Здравните разпоредби посочват, че от предвидените над 3 милиарда евро, 1,65 милиарда ще отидат за така наречения Фонд за национално извънредно положение. 150 милиона отиват за заплащане на извънредния труд в здравеопазването. 50 милиона ще са за компании, които произвеждат маски и сходни предпазни материали. 340 милиона отиват за увеличаване на леглата в интензивните отделения на болниците.

Изданието публикува и оценки на вирусолози и специалисти по инфекциозни болници, според които пикът на заболяването в Италия ще бъде в края на тази седмица или до две седмици. В. "Стампа" също пише, че пикът на заразяванията в Италия все още не е настъпил и проблемът са липсата на хора в интензивните отделения на италианските болници, предава БТА.

Вестникът се спира и върху друг аспект на кризата - касиерите в супермаркетите, които изнемогват заради паниката и стремежа на хората да се презапасяват със стоки. Касиерите казват, че се страхуват и от зараза.

"Република" се спира и върху друг конкретен риск - този в едно от първите две огнища в Италия - градчето във областта Венето - Во. Там между 50 и 75 процента от заразените са без симптоми, което повишава риска от разпространение на заразата, предупреждава професорът по имунология в Университета във Флоренция Серджо Романяни.

"Република" съобщава и за продължаващи случаи на нарушения на всеобщата карантина в Италия. Такъв фрапантен случай е имало в Аоста, където пациент за редовна ринопластика от естетическо естество пропуснал нарочно да каже на лекарите, че има и коронавирус и заразил няколко медици.

Вестниците "Стампа" и "Република" посочват и интересно последствие от всеобщата карантина - по-чист въздух в Северна Италия и по-бистра вода в каналите на Венеция.

Изданията съобщават още, че компанията Лаваца е дарила 10 милиона евро за здравеопазването, училищата и слабите прослойки на обществото в Италия заради кризата с коронавируса.

"Република" пише пък, че големите авиокомпании, обединени в съюзите Стар алайънс Уануърлд и Скай тийм, предупреждават националните правителства, че загубите за авиационния сектор ще са в размер на 133 милиарда долара.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ