Над 760 аптеки затварят протестно утре

Над 760 аптеки затварят протестно утре

Над 760 аптеки затварят протестно утре

В София и в страната 762 аптеки няма да работят утре, съобщи за БТА Антон Вълев, председател на Национална аптечна камара. Близо 40 от аптеките са в София, уточни той.

Затварянето на аптеките е в знак на протест, чрез който от Камарата настояват за национална лекарствена политика, а "не хаос и прокарване на корпоративни интереси" в сферата на здравеопазването; за въвеждане на Национална система за електронна рецепта, електронно досие на пациента, дигитализация на здравеопазването; за интегриране на Европейската система за верификация на лекарствата в Националната система за електронна рецепта; за интегриране на Националната система за следене на наличностите от лекарства в аптеките против нерегламентирания реескпорт в системата за електронна рецепта; за електронна свързаност на аптеките със системата на НАП и др.

От камарата настояват още и за създаване на реални финансови инструменти, чрез които аптеките да могат да въведат всички тези системи, тъй като е непосилно това да се случи за тяхна сметка и без възможност да калкулират тези разходи в цената на услугата.

В призив за национален протест, изпратен и до БТА, се допълва, че трябва да има "единни държавни цени на лекарствата, отпечатани от производителя върху опаковката на всяко лекарство, а не както сега само във веригите аптеки, част от вертикалната структура на някои заводи и дистрибутори, лекарството да се предлага на пациента на цена по-ниска от тази, на която същите продават лекарството на необвързаните с тях аптеки на магистър-фармацевти".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ