България

Политика

|

Общество

|

Нови covid-мерки до дни за два големи региона на страната

Нови covid-мерки до дни за два големи региона на страната

Леки промени в плана за справяне с covid-кризата въведе премиерът Кирил Петков. На извънреден брифинг той обяви, че клъстерите вече ще са 5, а не както досега 6. Лошата новина е, че два от клъстерите - регион 1 (Видин, Монтана, Враца, София-град, София-област, Благоевград, Перник) и регион 5 (Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора) след пет дни ще влязат в Етап 3 от оперативния план, от което следват и нови covid-ограничения. 

По думите на премиера разделянето на клъстерите на 5 дава много добър шанс в области в България, в които има ниски нива на интензивни легла, да прехвърлят интензивните случаи към съседните области. "Така може да се намали рискът от затваряне на области. Добрата новина е, че засега вариантът на ковид не води до много високи нива на заетост на интензивните легла", каза Петков.

На сайта https://coronavirus.bg/ вече всеки ще може да види какво се случва с регионите и какви са ограничителните мерки.

Кирил Пектов обяви също, че има предложение за премахване на "зеления сертификат" при постигане на един от двата критерия:

  • достигане 60% на ваксинация с две дози;
  • когато всички интензивни легла в страната паднат на заетост от COVID-19 на или под 5%.

"С други думи, когато вълната е преминала, тогава "зеленият сертификат" предлагаме да отпадне. Това е предложение, което ще се дискутира в следващите дни", допълни премиерът и каза, че ако заболяемостта се вдигне, сертификатът отново ще се въведе. 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев поясни, че за пътуване в чужбина страната ни ще се съобразява с европейките мерки. "Засега у нас не се приемат промени в срока на действие на сертификата, нито с този за бустерната доза, нито този за антитела. Понякога потъваме в цифрите и подробностите и губим голямото. Голямото е: 95% от умиращите са неваксинирани. Точка. Това обяснява всичко. Това обяснява и защо слагаме 60% и защо искаме да убеждаваме хората и защо имаме всички ваксини и продължаваме да внасяме и предлагаме. Без този ключов фактор, всичко друго са подробности", обясни той.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че ученическата заболеваемост в момента доминира у нас и очаква усиленото разпространение на "Омикрон" да продължи още 2-3 седмици. "В момента ученическата възраст излезе като първа по заболеваемост. Въпреки това засега не наблюдаваме много тежки случаи при децата. Но все пак сме в началото на вълната. В бъдеще, ако коронавирусът се промени и стане нормална респираторна инфекция, няма да има нужда от толкова ограничителни мерки", подчерта той. Доц. Кунчев очаква до края на февруари да влезем във фазата на нормализиране.  

"Децата понесоха най-тежките удари на пандемията", призна здравният министър проф. Асена Сербезова. По думите й, тепърва ще видим последиците от онлайн обучението и начина на представяне на новините за COVID-19, но действително "Омикрон" води и до по-голям брой заразени под 18-годишна възраст. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ