България

Политика

|

Общество

|

Повишават се случаите на грип у нас. Рисковата група са децата до 10 години

Повишават се случаите на грип у нас. Рисковата група са децата до 10 години

Миналата година коронавирусът измести грипа не само в България, но и в цяла Европа. Тази година обаче тръгна грип А и в Благоевградска област болните вече са 600 на 10 000, а епидемия се обявява, когато средно за страната регистрираните са 300 на 10 000. Това заяви в ефира на bTV проф. Тодор Кантарджиев. Той допълни, че и някои други области също тръгват нагоре, но това е, защото една година не е имало грип и имунитетът в обществото спада. 

По думите му, основната разлика с коронавируса е, че при грипа симптомите се появяват до няколко часа след заразяване. "В момента рисковата група, особено в София, са децата до 10-годишна възраст, но не е страшно", каза той.

Проф. Кантарджиев посъветва, който е болен, да си стои в къщи, да се носят маски и да се използват кърпички със спирт, както и да се избягва събирането на много хора на едно място и често да се мият ръцете. 

"Симптомите на коронавируса и сезонния грип не се различават много. Разликата е една – грипът е с кратък инкубационен период. В рамките на два часа те заболява гърлото, костите, вдигаш температура и искаш да лежиш. Грипът е силно заразно заболяване – един болен заразява 2-3 души. Има отделни бързи тестове за грип, с бърз антигенен тест за COVID-19 не се открива грипа", посочи още той.

Проф. Кантарджиев беше категоричен, че по отношение на коронавируса нещата засега са благоприятни. "В края на март има 300 заразени на 100 000, което е добре. Лятото възрастните хора с хронични болести трябва да си сложат ваксина срещу коронавируса, за да са подготвени за есента", посъветва той. 

Според него хората с бустерна доза имат клетъчен имунитет, който засега пази достатъчно. "На този етап има проведени проучвания за това как действа втора бустерна доза, но само за медицински персонал", обясни той. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ