България

Политика

|

Общество

|

Протестиращи опитаха да щурмуват парламента

Протестиращи опитаха да щурмуват парламента

Участници в свикания днес от "Възраждане" протест срещу зеления сертификат разкъсаха полицейския кордон и опитаха да нахлуят в сградата на Народното събрание. Час и половина след началото на демонстрацията част от протестиращите преодоляха загражденията и полицейския жив щит и започнаха да блъскат по вратите на централния вход на парламента. В сградата има блокирани депутати, включително и от парламентарната група на "Възраждане". 

Началото на протеста беше дадено в 12 часа, а организаторите се заканиха на демонстрацията да присъстват около 10 хиляди души от цялата страна. Александър Арангелов, председател на "Възраждане" за град София, заяви, че очакват пристигането на близо 40 автобуса от страната с техни симпатизанти. Той коментира, че е имало опити в град Варна да бъдат задържани автобуси с активисти на партията, които в последствие са били пуснати. Арангелов коментира, че противоепидемичните мерки са "неадекватни" и не работят. "В момента този зелен сертификат блокира управлението на държавата", допълни той. 

Към 12:30 ч. полицията арестува млад мъж на протеста, като той е задържан с газов пистолет. Оръжието е иззето, а арестуваният е отведен в столично районно управление. Междувременно, най-големият полицейски синдикат излезе с призив към протестиращите - да не се стига до ескалация на напрежението.

"Исканията ни са да си върнем нормалността, да не ни дискриминират и да ни наричат антиваксъри, да освободим нас и децата си, да си живеем нормално, това искаме", каза пред БНТ един от протестиращите.

"Да отпадне "зеленият сертификат", защото наистина в днешно време не е нормално човек да живее и да се притеснява от това че е здрав, да не може да излезе на пътя, да отиде до магазина, да отиде в учебно заведение, да не говорим за каквито и да било други заведения", добави друг от демонстрантите.

Протестиращите успяха да запълнят цялото пространство на площад "Народно събрание", като движението по бул. "Цар Освободител" беше блокирано. Те развяват плакати с надписи: "Аз не съм антиваксър", "Долу ръцете от децата ни", "Искам нормален живот". 

Жандармерия и полиция охраняват сградата на парламента. Полицейски кордон е разположен на всички входове. Периметърът за сигурност е означен с метални ограждения при храм-паметник "Александър Невски", както и при градинката при паметника "Св. Климент Охридски". На паркинга има десетки коли на жандармерия, полиция, пожарна и линейка. 

В кулоарите на парламента депутатите коментираха протеста на "Възраждане" срещу "зеления сертификат". 

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" /ИТН/ заяви пред медиите в парламента, че всеки български гражданин има право да протестира независимо по каква тема. Той припомни, че партията е против "зеления сертификат". По думите му тази мярка е неефективна. ИТН обаче няма да се включи в протеста на "Възраждане", заяви Балабанов. Неговият съпартиец - Андрей Чорбанов, отбеляза, че ИТН има участие в настоящото управление и като лоялен член на коалиция не може да участва в демонстрацията срещу "зеления сертификат". 

Стоян Михалев от "Демократична България" /ДБ/ подкрепя "зеления сертификат" и ваксинацията. Той сподели пред журналисти, че заради пандемията е загубил близки хора. Много важно е да се пазим и да не позволяваме вирусът да отнема хората от нас, коментира депутатът пред медиите. Михалев каза, че "зеленият сертификат" не е медицинско средство, но по думите му, е инструмент за ограничаване на разпространението на COVID-19. Той смята, че човешкият живот е преди всичко. Михалев е против протеста на "Възраждане". 

Искрен Митев от "Продължаваме Промяната" е на мнение, че неговата парламентарна група подкрепя правото на хората да изразяват публично недоволството си. Той обаче посочи, че в условия на появата на нов вариант на коронавируса "Омикрон" това не е най-разумното. Приоритет е здравето на хората, категоричен бе той. 

Бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов коментира, че всеки глас на български граждани трябва да бъде чут. Той обаче посочи, че събирането на хора на едно място увеличава риска от разпространение на заразата. Тогава, когато ни води разумът и стъпваме на науката и нейните постижения, винаги постигаме по-добри резултати, посочи Ангелов. 

Георги Свиленски, председател на парламентарната група на "БСП за България", заяви че организирането на протест по тема за здравето на българските граждани, е вредно. Не съм сигурен, че това работи в интерес на разяснителната кампания, за да знаят българските граждани кое в крайна сметка ги предпазва от COVID-19, каза той. 

Според Хасан Адемов от ДПС гражданите имат право да протестират. Според него това да се протестира в условия на усложнена пандемична обстановка не е добре. Запитан за мерките за овладяване на здравната криза, Адемов посочи, че винаги има какво още да бъде подобрено. Проблемът не е в мерките, а в това, че не се спазват от всички граждани, каза депутатът. 

Източници: БНР, БНР, Нова телевизия, NOVANEWS, БТА, Дарик 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ