Мит остава комплексната грижа за онкоболните

Мит остава комплексната грижа за онкоболните

Мит остава комплексната грижа за онкоболните

Пациентите намаляват, а разходите за химиотерапия в България се увеличават. Това сочат данни от анализа за 2018 г. на "Индекс на болниците", който е съвместен проект на "Галъп" и специализиран сайт, предава bTV.

Индексът е направен на база данните на НЗОК за дейността на лечебните заведения в тази област през изминалата година.

В същото време доставянето на комплексна грижа за хората с онкологични заболявания остава мит.

Общо 42 болници и онкологични центрове са участвали в лечението на пациентите с онкологични заболявания.

Химиотерапия се е извършвала в 38 от тях срещу 41 през 2018 г. Пациентите, които са преминали през химиотерапия са били 31 022 срещу 31 878 за предходната година.

Разходите на здравната каса за медикаменти обаче  са се увеличили – от 327 млн. лв. на  415.7 млн. лв., или с 88 млн. лв. за година.

Повишила се е и средната стойност на химиотерапията на пациент за годината – от 10 257 лв. през 2017 г. на 13 400 лв. през 2018 г. Най-голяма разлика спрямо средната цена на химиотерапия отново е в онкохематологията.

Продължава да се наблюдава и тенденцията за наличието големи разлики в цената на терапиите в различните лечебни заведения – в някои случаи разликата достига до около 4000 лв.

Причините за увеличаването на разходите за химиотерапия са различни. Една от основните е навлизането на нови терапии, които повишават себестойността на терапията. Успоредно с това обаче продължават да съществуват и редица нерешени проблеми, които според специалистите немотивирано повишават разходите. Сред тях са остатъчните количества при химиотерапия, които се изхвърлят от лечебните заведения.

Повишава се оказването на последващо наблюдение на пациентите. От 30 броят на лечебните заведения, които осъществяват тази услуга за година нараства на 33.

Пациентите, които са  били наблюдавани в тях пък достига 74 587.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ