Разхлабват част от мерките от 1-ви април

Разхлабват част от мерките от 1-ви април

Разхлабват част от мерките от 1-ви април

Готвят разхлабване на мерките от 1-ви април. Решението за това е взето вчера, а днес мерките ще бъдат разписани и в заповед. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след пристигането на нови дози от ваксината на Moderna.

"Най-много експертно натрупване на мнение има за връщане на учениците от 12 април в училище по график, който ще бъде изработен съвместно с министъра на образованието Красимир Вълчев. Децата се връщат в детските градини и яслите на 5 април", посочи Ангелов. 

До 12 април ще остане настоящата форма на присъствено обучение в университетите - само за специалностите, които са изброени в момента, стана ясно още на брифинга. След това се обсъжда да се върнат и тези, които не могат да проведат в електронна среда обучението, всички практики, изпити и т.н. 

От 1-ви април театрите ще работят при 30% капацитет. Има предложение от същата дата да заработят и фитнесите при 30% капацитет. Обмисля се отваряне на ресторантите, но само на тези които имат открити площи и градини. 

"Засега не предвиждаме мероприятия на закрито да се провеждат до края на април", уточни проф. Ангелов. 

Моловете и големите магазини няма да бъдат отворени от 1 април. Изключение ще се направи за тези, които могат да осигурят пространства на открито. Нощните заведения остават затворени.

По думите на здравния министър през април у нас се очаква да пристигнат 700 000 ваксини. "Това количество може да бъде увеличено след преговорите, които се водят на политическо ниво. Получихме първата голяма доставка от 51 600 дози на Moderna. Утре очакваме 151 000 дози на AstraZeneca и така за тази седмица ще имаме над 230 000 дози. За месец април очакваме към 700 000 дози. На базата на това сме изключително оптимистични за темпа, с които ще продължим ваксинация. Вчера ваксинираните са близо 10 000 души", поясни проф. Ангелов.

На национално ниво броят на хоспитализациите намалява, съобщи проф. Ангелов. "Леко сме обнадеждени от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните леко започва да намалява. Надяваме се това да стане трайна тенденция. С експертите, с които вчера коментирахме, надяваме се да сме на най-високата точка, в пика, на тази трета вълна, за която говорим", заяви здравният министър.

По данни на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, в 2/3 от областите на страната няма проблем с леглата и натоварването в болниците. "Натискът в момента е по-голям, но възможността на системата да го поеме е още по-голяма. За най-натоварените области като София, Бургас, Шумен и др. няма откази за приемане и болниците намират начин да се справят със ситуацията", каза той.

Кунчев беше категоричен, че ново затягане на мерките ще има, когато заболеваемостта продължи да расте рязко нагоре. В момента това, по думите му, е преодоляно и се върви към плато. Той разясни, че в края на април ще има свободен избор на ваксини.

"По-скоро трябва да работим върху мотивацията на гражданите, за да достигнем тези 70%, които ще ни осигурят спокойствие като общество", добави главният държавен здравен инспектор. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ