Реге музиката стана част от световното културно наследство

Реге музиката стана част от световното културно наследство

ЮНЕСКО обяви реге музиката за част от световното културно наследство, съобщава AFP. Музиката, която възниква в Ямайка през 60-те години на миналия век и добива международната слава благодарение на творци като Питър Тош, Боб Марли и групата Toots and the Maytals, бе добавена към списъка като "нематериалното културно наследство", смятано за достойно за защита и популяризиране.

Регето се появява на Карибите в края на 60-те години на миналия век, смесвайки различни рок жанрове. Пионери в този жанр са музиканти като Лий Скърч Пери, Принс Бъстър, Уайлърс, Марли, Тош и Бъни Уайлър, споделя ВВС. Музиката постепено става популярна и в САЩ, но особено процъфтява в Обединеното кралство, което се е превърнало в дом на много ямайски имигранти след края на Втората световна война.

"Реге е уникално ямайска музика", каза Оливия Гранж, министър на културата на Ямайка. "Това е музика, която ние сме създали и която е проникнала във всички краища на света".

"Реге музика има широк принос към международния дискурс по въпросите на несправедливостта, съпротивата, любовта и човечността, бивайки едновременно съзидателна, социално-политическа, чувствена и духовна", казват от ЮНЕСКО. "Основните социални функции на музиката - като средство за социален коментар, за катарзис, възхвала на Бога - не са се променили и музиката продължава да действа като глас за всички".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ