Руското посолство излезе с позиция за шпионския скандал

Руското посолство излезе с позиция за шпионския скандал

Руското посолство излезе с позиция за шпионския скандал

Руското посолство в България излезе с официална позиция относно шпионския скандал, данни за който бяха изнесени днес от прокуратурата. 

За първи път в новата ни история е разкрита група за шпионаж, обявиха от държавното обвинение, докато представяха подробностите. Няколко бивши и настоящи военни разузнавачи бяха задържани по подозрение, че изнасяли класифицирана информация в полза на чужда държава. Соченият за ръководител на групата, наречен от прокуратурата Резидента е бивш ръководен кадър на Служба "Военно разузнаване" към министъра на отбраната, завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва към ГРУ. Неговата задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа, като за целта той вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация за България, НАТО и ЕС. Част от групата била жена му, с двойно гражданство - руско и българско, която била посредник между мъжа си и служител на Руското посолство, и предавала документи и пари.

"В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път нашата страна. Според изявленията по време на днешния брифинг на Прокуратурата на Република България, разследването по отношение на задържаните на 18 март т.г. лица, обвиняеми в шпионаж в полза на чужда държава, още не е завършено", заявяват от Руското посолство.

"Разчитаме, че до решението на съда по това дело спекулациите относно уж причастността на Русия към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени. Изхождаме от това, че съдебното разследване ще бъде проведено на деполитизирована, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство", се казва още в позицията. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ