Споразумение в Ryanair, стачките спират?

Споразумение в Ryanair, стачките спират?

Споразумение в Ryanair, стачките спират?

Нискотарифният авиопревозвач Ryanair постигна днес споразумение с профсъюза, представляващ ирландските пилоти на компанията, предадоха световните агенции.

Този успех предизвика рязко повишение на котировките на акциите на Ryanair, отбелязва Ройтерс.

Това лято клиентите на ирландския авиопревозвач бяха засегнати от анулирането на стотици полети заради протести на пилотите, предизвикани от бавния напредък по преговорите за колективни трудови споразумения.

По-рано през август компанията отчете най-тежката си еднодневна стачка след протест на пилоти в пет европейски страни, от които бяха засегнати 55 000 души в разгара на летния туристически сезон.

Това включва и пета 24-часова стачка това лято на една четвърт от пилотите в Ирландия, което накара Ryanair да предложи нови разговори с помощта на медиатор. Те започнаха миналата седмица и приключиха рано днес след 22-часова преговорна сесия.

Пилотският синдикат Форса препоръча на пилотите да подкрепят споразумението.

Ryanair обяви, че ще представи предложенията от преговорите пред съвета на директорите, след като ирландските пилоти гласуват споразумението.

За Ryanair работят над 4000 пилоти, като 350 са в Ирландия. Преговорите в страната са сред най-трудните, отбеляза компанията.

Акциите на Ryanair поскъпнаха с 5,4 процента до 13,855 евро към 11,15 часа българско време.

Котировките на авиокомпанията все още са надолу с 16 процента, откакто се засилиха стачните действия в средата на юли и остават под 14,21 евро, до които спаднаха през декември, когато Ryanair шокира пазарите, като се съгласи да признае профсъюзи за първи път в 30-годишната си история.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ