Трети случай на грип

Трети случай на грип

Националната референтна лаборатория доказа трети случай на грип H1N1, известен още като свински грип,  съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, цитират от "Фокус".

Случаят е с дете на 10 години, което е прието в софийска болница.

Преди два дни Националната реферетна лаборатория доказа първите два случая на грип в София. Това са 40-годишна жена и 6-годишното й дете. Тяхното състояние се подобрява.

Изолираният грипен вирус е агресивен и склонен към бързо разпространение, особено в непроветриви помещения с много хора. Засега експертите не дават прогнози за какъв период от време ще се развие епидемична картина.

Симптомите са температура, болки в ставите, главоболие и дразнене на очите от светлината, поясни проф. Тодор Кантарджиев. Грипът се развива бързо – в рамките на няколко часа.

„Той, за разлика от всички вирусни зимни инфекции, най-често има кратък инкубационен период – ден, ден и половина. Човек е заразен от пет до седем дни”, поясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести, проф. Тодор Кантарджиев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ