ЮНЕСКО иска да бъдат образовани децата на мигрантите

ЮНЕСКО иска да бъдат образовани децата на мигрантите

Агенцията по култура и образование на ООН ЮНЕСКО призова страните, приемащи мигранти, да положат повече усилия, за да интегрират в тяхната образователна система децата на мигрантите и бежанците, предадоха световните агенции.

От 2000 г. насам броят на тези деца е нараснал с 26 процента, алармира ЮНЕСКО в годишен доклад, представен в Берлин днес. В него се казва, че 18 милиона деца на мигранти и бежанци на възраст да посещават училище могат да напълнят половин милион класни стаи. В документа се уточнява още, че половината от хората в света, принудени да се преместят, са под 18 години, но в много страни те са изключени от националните образователни системи, предаде БТА. "Децата кандидати за убежище, които са в места за задържане в страни като Австралия, Унгария, Индонезия, Малайзия и Мексико, имат ограничен достъп до образование, ако не са дори направо лишени от такъв достъп", се казва в документа.

Други страни страдат от недостиг на средства, за да предложат подходящо образование на тези деца. Такива са например Ливан или Йордания, в които има най-голям брой бежанци на глава от населението.

В доклада са споменати и развитите страни като Германия, която има нужда от 42 000 нови преподаватели, за да предостави качествено образование на бежанците.

Руанда и Иран са приветствани в доклада, че са сред страните реализирали значителни инвестиции, за да могат децата бежанци да посещават училищата заедно с местните деца.

В доклада се отчита, че страните с ниски и средни доходи са приели 89 процента от бежанците по света. Документът отправя призив към донорите да утроят финансирането и да оказват дългосрочна подкрепа за образованието на мигрантите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ