Запознайте се с Авги - момичето от мезолита

Запознайте се с Авги - последният път, когато някой е видял лицето й, е било преди близо 9 хил. години, пишат редакторите на National Geographic. Възстановено напълно след толкова години, то бе представено от изследователи от университета в Атина по време на специално събитие в музея на Акропола миналата седмица.

Името й в превод означава "Зора". Учените са я кръстили така, защото се предполага, че е живяла по времето на среднокаменната епоха или мезолита, считан за зората на цивилизацията. Период, в който човекът се е превърнал от ловец, до такъв, отглеждащ сам собствената си храна. Авги е открита в пещерата Теопетра в района на Тесалия през 1993 г. Мястото е било обитавано за първи път преди 100 хил. години. Там са открити каменни инструменти от палеолита, мезолита и неолита, както и керамика от неолита.

Малко е известно как е живяла и умряла Авги. Вероятно е била анемична и може да е страдала от скорбут. Доказателства сочат също така и за проблеми с тазобедрените ставите, което може да е затруднило движението й и да е допринесло за нейната смърт. Авги се смята, че е била на възраст между 15 и 18 години въз основа на анализ на нейните кости и зъби. Тя има мрачно изражение и изпъкнала челюст, което се смята за причинено от дъвченето на животинска кожа. 

Реконструкцията на лицето й е малък подвиг. Екип от ендокринолог, ортопед, невролог, патолог и рентгенолог са работили за точното му пресъздаване. В екипа от лекари е бил и шведският археолог и скулптор, специалист по реконструкции Оскар Нилсон.

Изследователите са направили компютърно сканиране на черепа и с помощта на 3D принтер са възстановили точна реплика на измерванията от сканирането. "На това копие са залепени клечки, отразяващи дебелината на плътта в определени анатомични точки на лицето", казва Нилсон. "Това ни позволи да оформим лицето на Авги, формите и мускулите. Докато някои от детайлите се основават на измервания на черепа, други като цвета на кожата и очите, се подразбират въз основа на общите характеристики на популацията в региона."

Екипът е ръководен от ортодонта проф. Манолис Папагриогорис. Запитан защо Авги изглежда така ядосана, професорът се пошегувал: "Не е възможно да не е била ядосана през тази епоха".

Това не е първият път, когато екипът на Папагригоракис и Нилсон връщат към живот древно лице. През 2010 г. те реконструират лицето на 11-годишно атинянко момиче на име Миртис, което е живало около 430 г.пр.Хр. В почти 7 хил. годишния период между Авги и Миртис структурата на лицето изглежда се е смекчило.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ