Евакуираха успешно 14 български моряци от кораба "Царевна"

Евакуираха успешно 14 български моряци от кораба Царевна

Евакуираха успешно 14 български моряци от кораба "Царевна"

В ход е евакуация на част от екипажа на кораба "Царевна". 14 български моряци и един украинец, възпитаник на българското Военноморско училище, вече са извън пристанището на Мариупол. Това обяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков. По думите му, предстои групата да се придвижи до Донецк, откъдето ще се завърне в България.

"Това е много добра новина. Искам да поздравя всички, които участваха в координацията и организацията това да се случи. Другата част от екипажа – трима българи, двама украински граждани, включително и капитанът на кораба, са останали на плавателния съд по свое желание", добави Кирил Петков.

"Ще ви уведомяваме впоследствие кога тези хора ще бъдат в България. Но критичните метри, които трябваше да изминат за излизане от кораба, вече са направени в безопасност", каза още министър-председателят. 

Припомняме, че два кораба с българи на борда са блокирани от началото на войната в украинска акватория. Единият е "Царевна", а другият е "Рожен", който се намира в Одеса. Корабите плават под малтийски флаг, но са собственост на български компании. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ