Борисов: Външната ни политика е пряко свързана с развитието на българската икономика

Борисов: Външната ни политика е пряко свързана с развитието на българската икономика

 Външната политика на кабинета е пряко свързана с развитието на българската икономика, заяви премиерът Борисов в отговор на въпрос от залата по време на провеждащата се годишна среща на правителството с бизнеса.

"Толкова искам третият мост на река Дунав да стане факт, но политическите смени в северната ни съседка бавят процеса. Геостратегическите играчи не само са се вгледали в Балканите, а вече са тук с инвестиции. Който инвестира, има влияние", каза Борисов и допълни, че неговите приятели и колеги в Брюксел са разбрали, че ако дадем част от Европа, след това няма на кого да се сърдим за промените. Премиерът изтъкна влиянието на Турция в мюсюлманските среди на Балканите, на Русия в православните, на Саудитска Арабия и да не забравяме Китай", каза той.

Премиерът засегна и темата за Западните Балкани - водещ приоритет във външната политика на третия кабинет на Борисов. Основните оси на Балканите досега са били София - Черно море, София - Истанбул, София - Белград, София - Солун и "оттам нататък Балканите ги няма", изброи той и сподели нова визия, за която разкри, че я е обсъдил с канцлера Меркел в София: "На Балканите трябва да предложим инфраструктура, която ще създаде възможност за инвестиции и трябва да имаме ясен план. Защото геостратегическите играчи не само са се вгледали насам, но и вече са тук на Балканите. Както и на пресконференцията с Ангела Меркел посочихме, нужна ни е основна ос София-Скопие-Тирана-Кьолн, за да се развива бизнесът и съответно регионът."

"София ще бъде домакин на формата 16+1" - 16 са централно и източноевропейските държави, а единицата е Китай, съобщи още премиерът. "Добре дошли са, но трябва да се работи и в двете посоки, т.е. и от Европа към Китай, а не само от Китай към Европа", каза Борисов

Във вътрешно-политически план премиерът отново повтори, че е против конфликта между "зелените" и правителството по темата за втори лифт над Банско и подчерта за пореден път, че и една керемида повече няма да допусне там да има.

Министър-председателят засегна и темата с вота на недоверие към кабинета, като отбеляза, че той е можело да бъде направен по всяко време, а не точно, когато министрите са в Брюксел и водят председателството на Съвета на ЕС.

„Не отидох в парламента заради уважението към НС. И аз съм човек, като ме нападнат по такъв начин ще забравя, че председателстваме Съвета, мога да отговоря с каруцарския им език, но пожелах тези няколко месеца да опитаме да бъдем по-стабилни и нормални”, каза премиерът.

По темата за корупцията, която бе и в основата на вота на недоверие, поискан от БСП, премиерът разказа любопитен щрих от срещата си с швейцарската президентка. Тя заявила, че е разтревожена за корупцията у нас. Борисов извадил справки за контрабандата в България, и в нейната страна и отвърнал, че е много разтревожен защо пък тя не се справя с контрабандата на цигари в нейната страна и "тя си прибра папките".

Ние реално сме в Шенген, каза премиерът в отговор на друг въпрос на бизнеса. Пазим шенгенската граница най-добре от всички, непазенето на шенгенските граници е проблем, каза премиерът. Трябва да се преработи цялото споразумение, за нас е достатъчно, че всички европейски институции са заявили, че България е готова за Шенген, изтъкна министър-председателят като допълни, че само една държава, която "заради собственото си съхранение не иска да ни пусне".

Ние сме си свършили работата, не сме правили затвор, оградата е да спре един натиск, каза още Борисов визирайки оградата по границата ни с Турция. Така сме си свършили работата, че мигрантският натиск по нашите граници е нула, добави той и си пожела и останалите му колеги в Европа "да си вършат по този начин работата."  След това допълни, че "всички вече стигнали до извода, че споразумението с Турция трябва да се преподпише, защото работи добре."

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ