Британското правителство е похарчило най-малко 4,4 млрд. паунда за подготовката за Брекзит

Британското правителство е похарчило най-малко 4,4 млрд. паунда за подготовката за Брекзит

Британското правителство е похарчило най-малко 4,4 млрд. паунда за подготовката за Брекзит

Британското правителство е похарчило най-малко 4,4 млрд. паунда от парите на данъкоплатците за подготовката за излизането от Европейския съюз, предаде Ройтерс, позовавайки се на данни на Националната служба за одит (NAO).

Според доклада на службата по-голямата част от тази сума е похарчена за за персонал, строителство на нова инфраструктура и плащания за външни консултантски услуги. Като цяло правителството е похарчило едва 70% от заделените за Брекзит 6,3 млрд. пауда.

През миналия октомври, когато Великобритания бе на ръба да излезе от ЕС без споразумение, по Брекзит са работили най-малко 22 хил. държавни служители, отчитат от NAO.

„Този доклад показва за първи път колко пари са били похарчени от правителството и за какво са изполвани“, коментира ръководителят на NAO Гарет Дейвис.

Великобритания напусна ЕС в края на януари, след като прекара 47 години в най-големия блок за свободна търговия в света.

Повече от половината от средствата са били похарчени от три министерства – на околната среда, на прехраната и развитието на селските райони, на вътрешните работи, от данъчните и митнически служби.

От NAO поясняват, че в доклада им влизат единствено разходите за подготовката за Брекзит и не включват бъдещите разходи, сред които 39-те млрд. паунда, договорени в споразумението за излизането от ЕС. От службата казват още, че докладът не съдържа оценка за съотношението между разходите и ползите, получени от гражданите, тъй като има ограничения в информацията, предоставена от отделните министерства. Докладът съдържа единствено минималното ниво на разходите, похарчени от правителството за подготовката за Брекзит.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ