Чужди посланици с обща позиция за езика на омразата след думи на наш депутат

Чужди посланици с обща позиция за езика на омразата след думи на наш депутат

Чужди посланици с обща позиция за езика на омразата след думи на наш депутат

Посланиците на САЩ, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Обединеното кралство у нас се присъединяват към своите колеги от ЕС, които осъждат езика на омразата и заплахите за насилие срещу Министерския съвет и посланика на САЩ, отправени от български народен представител.

Те заявяват, че такива заплахи не могат да бъдат оправдани и застават заедно с ясното убеждение, че езикът на омразата няма място в нашите общества, се казва в съобщение на Посолството на САЩ. 

Повод за позицията стана публикация на депутата от "Възраждане" Елена Гунчева във Facebook, която по-късно беше изтрита. В нея Гунчева написа, че Русия разполага с оръжия, с които "може да улучи Министерски съвет", ако българското правителство реши да изпрати военна помощ на Украйна.

"Не се отчайвайте, има някаква надежда - Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата", написа и по-късно изтри тя в социалната мрежа. 

Още в понеделник посланиците от ЕС публикуваха послание, че което наричат думите на Гунчева "неизвиними". "Ние сме обединени в убеждението си, че речта на омразата не може да има място в нашите общества", се казва в позицията. 

Председателят на парламента Никола Минчев определи изявите на депутата като "недостойни и недопустими" за член на българското Народно събрание и посочи, че според чл. 29 на Виенската конвенция "всички депутати дължат уважение на висшите държавни представители, както и на дипломатите". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ