ЦИК отказа регистрация на 7 партии за предстоящия вот

ЦИК отказа регистрация на 7 партии за предстоящия вот

ЦИК отказа регистрация на 7 партии за предстоящия вот

Централната избирателна комисия е отказала регистрация на 7 партии за предстоящите парламентарни избори. Това обясни за радио „Фокус“ говорителят на ЦИК Таня Цанева. 

„Отказахме на 6 партии, а в петък на още една. Основните им проблеми с регистрацията бяха, че не отговарят на чл. 133 за регистрация на партия и именно: липса на електронен вид на подписката, недостиг на 2500 коректни записа в подписките или в някой от документите“, каза тя.

В ЦИК са получени около 27 жалби, като 24 от тях са от ПП „Атака“, от където твърдели, че са лишени от участие в Районните избирателни комисии. Жалбите на партията са били отменени от съда, с мотива, че партията е част от коалиция „Обединени патриоти“.

„Друга жалба, която също беше отменена от съда, беше по отношение на видеонаблюдението в изборния ден. В мотивите на съда се казва, че няма как да бъде нарушено право, което не е дадено с нормативна норма или че по закон няма право застъпници, наблюдатели или представители на партии да осъществяват видео наблюдение“, добави говорителят на ЦИК.

Таня Цанева каза още, че за изборите по време на пандемия се подготвят информационни материали за секционните комисии и избирателите. Маски, дезинфектанти и ръкавици ще има както за служителите, така и за избирателите, които са забравили своите. Ще се следи за дистанция от 1,5 м. между хората. Мерки ще има и по време на предизборната кампания. Цанева обърна внимание, че днес е крайния срок за избиране на съставите на Секционна избирателна комисия, а назначаването им ще е към дата 1 март. 

По повод машинното гласуване, говорителят на ЦИК обясни, че неговото предимство е, че няма да има невалидни бюлетини. „Гласуването на хартия ще продължи, а гласоподавателите сами ще решават как искат да гласуват. Машини ще има само в секциите с над 300 избиратели. Машината за гласуване не позволява да има бюлетини, които да не са редовни. При машинното гласуване, ако човек не гласува за партия, той няма как да премине към втората стъпка, която е гласуване за преференция. Това е предимството на машините, че няма да има невалидни бюлетини“, добави Таня Цанева. 

Припомняме, че срокът за подаване на документи за ригестрация в Централната избирателна комисия приключи на 17 януари, като общо 31 партии и 8 коалиции успяха да внесат навреме своите документи. Шест партии не бяха допуснати за участие в изборите. Това са "България на труда и разума", "Национално движение за стабилност и възход" /НДСВ/, "Бригада", Движение "Напред България", "Съюз за отечеството" и "Средна Европейска класа". Отказите са заради липса на документи, непълноти и представени подписи без електронен вариант. Отхвърлените ще могат в 3-дневен срок да обжалват решението на ЦИК. 

Освен това, ЦИК заличи регистрациите на две партии за участие в парламентарния вот на 4 април. Това са "Чест" и "Свобода". Двете формации подадоха документи малко преди 17 часа на 17 февруари и бяха регистрирани в условия на незавършена процедура. Проверките на документите им са показали, че тези партии нямат валидни 2500 подписа от избиратели, подкрепящи техните регистрации. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в 3-дневен срок от обявяването му. ЦИК ще възстанови на всяка една от партиите внесения безлихвен депозит в размер на 2500 лева за участие в изборите в 7-дневен срок от влизане в сила на решението на ЦИК за заличаване на регистрацията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ