ЦИК ще санкционира Кирил Петков за агитация в изборния ден

ЦИК ще санкционира Кирил Петков за агитация в изборния ден

Централната избирателна комисия ще санкционира лидера на "Продължаваме промяната" Кирил Петков за агитация в изборния ден. Става въпрос за изказването на Петков пред медиите на живо в ефир, предавано и от националните телевизии, след като упражни правото си на глас. В него той обяви числата, с които е гласувал в двата вида избори, което ЦИК смята, че е призив за подкрепа, а това не е разрешено в изборния ден. Това съобщи зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева на брифинг. Освен това Петков обяви в ефир името на кандидат-президента за когото е гласувал. При реакция от страна на журналистите, не смята ли, че така нарушава правилата, които забраняват агитация в деня на изборите той отговори, че само е казал за кого е гласувал, а не е призовал да се гласува за този кандидат

"Призовавам всички водещи политици да се въздържат да споделят вота си, тъй като това е нарушение", добави другият зам.-председател и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Въз основа на решението ще бъде съставен акт за установяване на нарушението и след това ще бъде издадено и наказателно постановление, в което ще стане ясен и размерът на санкцията за Петков, гласи решението на ЦИК. Комисията оповести това решение по повод заведен сигнал за неправомерна агитация от страна на лидера на "Продължаваме промяната"

66 са постъпилите жалби и сигнали до обед в ЦИК, съобщи още Росица Матева. Те са основно за агитация в социалните мрежи, за неносене на маски от членове на секционни комисии и др. Матева отново напомни, че с една карта се гласува и за двата вида избори и призова избирателите да се запознаят с инструкциите как се гласува с машина, които са поставени на видно място в секциите.

В 39 секции в страната се е наложило преминаване към гласуване с хартиени  бюлетини поради възникнали проблеми с машините. В седем секции машините не са проработили още в предизборния ден.

"Гласуването в секциите в Австралия и в Нова Зеландия вече приключи и започнаха да пристигат първите резултати. Гласуването в секциите в чужбина тече спокойно, нямаме данни за фрапиращи нарушение към момента", уточни Томов.

На въпрос дали в ЦИК са постъпвали сигнали, че в изборни секции с по 2 машини, гласоподавателите се разделят по азбучен ред и така се определя кой на коя машина ще гласува, Матева отговори, че не са постъпвали подобни данни. В секцията, в която тя е гласувала обаче, е станала свидетел на подобно разделяне и са дадени указания на РИК, че такива действия не са разрешени.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ