Делото Иран-САЩ в Международния съд: какво може да очакваме?

Делото Иран-САЩ в Международния съд: какво може да очакваме?

Делото Иран-САЩ в Международния съд: какво може да очакваме?

Международното правосъдие е призовано да се произнесе по спора между Иран и САЩ, в момент, когато Техеран се опитва да сложи край на възстановяването на американските санкции. Ислямската република започна процедура в Международния съд в Хага, главния съдебен орган на ООН, а заседанията започват днес, съобщава БТА, цитирайки Франс Прес.

За какво става въпрос?

В нова съдебна битка, противопоставяща Техеран и Вашингтон пред Международния съд, Иран се опитва да блокира американските санкции, възстановени от Доналд Тръмп. Американският президент обяви през май оттеглянето на страната си от международното ядрено споразумение, сключено през 2015 г. между Иран и великите сили. Споразумението, в което Техеран обеща никога да не се стреми да придобие ядрено оръжие, беше определено като ужасно от Доналд Тръмп, който избра да възстанови суровите едностранни санкции.

Иран обвинява САЩ, че поставят неговата икономика "под обсада". Ислямската република иска от Международния съд да нареди на Вашингтон да спре временно мерките, докато съдиите се произнесат по същество по делото.

Законна ли е инициативата на Техеран?

Случаят съдържа два елемента, твърди Ерик Де Брабандер, преподавател по "Уреждане на международни спорове" в Университета в Лайден. Първо, "Иран наистина смята, че възстановяването на санкциите е нарушение на международното право". Второ, "от политическа гледна точка, Иран има подкрепата на редица европейски държави по въпроса за санкциите", добави Де Брабандер.

Представителите на Иран първо трябва да убедят Международния съд, че делото е от компетентността на 15-те постоянни съдии, базирани в Двореца на Мира. Техеран основава аргументите си на малко известен договор между Иран и САЩ, подписан през 1955 г. Това споразумение предвижда "приятелски отношения" между двете страни, като същевременно насърчава търговията и инвестициите. Въпреки този текст, след 1980 г. Иран и САЩ не поддържат дипломатически отношения.

Какви ще са аргументите на Вашингтон?

Според Ерик Де Брандер САЩ ще пледират, че Международният съд "няма (необходимата) юрисдикция". Представителите на Вашингтон могат са се позоват на два аргумента. Единият е, че договорът от 1955 г. вече не е в сила, тъй като става дума за "договор за приятелство" между две страни, които от близо 40 години са противници. Другият е, че спорът "не е за договора, а, разбира се, за санкциите и за предполагаемата терористична дейност на Иран", обясни Де Брабандер. "Вашингтон със сигурност ще твърди, че спорът е за нещо много по-широко от един договор", например ядрените амбиции на Техеран. Освен това, в споразумението от 1955 г. има клауза, която позволява на държавите да вземат "всички мерки, насочени към защита на основните интереси в областта на сигурността".

Може ли Иран да спечели?

"Мисля, че е много вероятно Международният съд да реши да разгледа случая въз основа на договора от 1955 г.", посочи Ерик Де Брабандер пред АФП. По-трудно обаче е да се установи дали делото ще е успешно по същество - с други думи да се определи дали САЩ са спазили правни задължения или не. 

"Обхватът на договора от 1955 г. е относително тесен", смята Де Брабандер. "Международният съд може просто да се произнесе дали САЩ са нарушили задълженията си по конкретния договор". Следователно съдиите от Международния съд нямат право да решават по това, което е смятано за по-широк спор между двете страни.

Резултатът от делото, който вероятно ще стане известен едва след няколко години, "е много труден за прогнозиране", заключи професор Де Брабандер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ