Депутатите отхвърлиха искането на Борис Джонсън за предсрочни избори

Депутатите отхвърлиха искането на Борис Джонсън за предсрочни избори

Долната камара на британския парламент отхвърли искането на премиера Борис Джонсън за предсрочни избори, предадоха световните агенции.

Предложението на Джонсън бе отхвърлено от Камарата на общините с 298 гласа "за" и 56 "против". Депутатите от основната опозиционна сила, Лейбъристката партия, се въздържаха при гласуването, предаде Франс прес, цитирана от БТА“

За да бъде прието предложението, бе необходимо квалифицирано мнозинство от две трети, т. е. от поне 434 депутати, отбелязва Ройтерс.

Изходът от гласуването е очакван, тъй като опозицията вече се обяви против предложението на премиера.

Решението на парламента бе трети унищожителен удар за Джонсън в рамките на 24 часа, отбелязва Франс прес.

След отхвърлянето на предложението за предсрочни избори Джонсън се се присмя на лидера на основната опозиционна сила, Лейбъристката партия, Джереми Корбин, предаде Ройтерс.

"За първи път в историята опозицията гласува, за да покаже доверие в правителството на Нейно Величество", каза Джонсън в кратко изявление. "Мога само да размишлявам какви са причините, които стоят зад колебанието (на Корбин), но очевидният извод е, че той не мисли, че ще спечели", допълни той.

Лейбъристкият лидер заяви, че искането на премиера съдържа "отровата на (Брекзит) без сделка". "Нека законът (за отлагане на Брекзит до края на януари) бъде приет и получи одобрението на кралицата, и тогава ще подкрепим (произвеждането на) избори", допълни Корбин.

По-рано вчера Камарата на общините одобри окончателно законопроект за отлагане на Брекзит с три месеца до 31 януари догодина. Веднага след това министър-председателят поиска предсрочни избори на 15 октомври.

За да влезе законът в сила, той трябва да бъде одобрен и от Камарата на лордовете - нещо, което може да стане в понеделник, отбелязва Ройтерс.

Според високопоставен депутат лейбърист, цитиран от Би Би Си, Корбин е казал, че няма да позволи предсрочни избори преди 31 октомври - датата, на която Джонсън иска Великобритания да излезе от Европейския съюз, със или без сделка.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ