Машинното гласуване прието на първо четене

Машинното гласуване прието на първо четене

Машинното гласуване прието на първо четене

С подкрепата на 98 народни представители, 72-ма гласували "против" и нито един "въздържал се" бяха приети на първо четене предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс.

Предложенията предвиждат въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели. Запазва се обаче и възможността да се гласува и с хартиена бюлетина по избор на гласоподователя. Регламентира се още, че ЦИК е компетентният орган, който трябва да осигури машинното гласуване.

ГЕРБ предлага и създаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание, като се въвежда смесена изборна система. Изборите ще се произвеждат по смесена изборна система, като 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна.

Управляващата партия настоява при обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа, като сроковете, свързани с отчитането на изборните резултати, се удължават пропорционално на срока на удължаване на изборния ден, се предлага още в проекта за изменение на кодекса. Председателят на парламента Цвета Караянчева обаче призна, че не подкрепя идеята за двудневни избори и ще инициира отпадането ù между двете четения.

Мнозинството отхвърли депозиран и от ДПС законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. В него се предлага премахване на разпоредбата за задължително гласуване, както и опцията "Не подкрепям никого". От Движението настояваха още да бъдат въведени отменените правила за образуване на избирателни секции в чужбина, както и да се позволи агитацията на чужд език в предизборна кампания с превод на официалния български език. Атакува се и изискването за уседналост на избирателите.

"Цялата история на Иизбирателния кодекс в този мандат е доста срамотна. Продължава да е такава. Причина за това е, че ние обсъждаме едновременно два законопроекта, които касаят един и същи кодекс, но много различни материи. Когато питате какво е отношението на БСП към законопроекта на ДПС, то е против. Мотиви се изказваха десетки пъти. ДПС внесоха своя законопроекта на 28 тази година за пореден път в Народното събрание, където се борят за интересите на хората, които искат да гласуват в чужбина, а атакуват разпоредбата за забрана на агитация на чужд език и преференциите", коментира зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков по време на дебата по промените в Изборния кодекс на първо четене. Той обърна внимание, че вече 6 години съществува темата за машинното гласуване. "Вместо да се улесни процеса, той се усложнява", изтъкна още Зарков.

"Гласуването само с машини е проблем – защо БСП не си организират вътрешнопартийния вот с машнии, ще им ги предоставим", каза по време на дебата председателят на парламента Цвета Караянчева. 

"Аз участвам в избори от 2007 г. В началото, когато влязох в парламента започнахме работа по ИК. Имаше много хора от вас, които участваха и даваха примери за вредни практики, които във времето отстранихме в съответните изборни книжа. За това обаче искам да ви разкажа как точно преминава един изборен процес, защото много се спекулира. Има изключително много наблюдатели, застъпници, които участват както по време на процеса на избора, така и по време на броене. Тук донякъде не казвам на 100 % се ограничава възможността за фалшификации на вота", изтъкна тя.

По думите й протоколите са сложни, ето защо тя се обяви за тяхното опростяване. Според нея сега е премахната възможността за фалшфициране на протокола. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ