"Дейли телеграф": Приоритетът на тези избори е да напуснем ЕС преди либералният елит да осуети Брекзита

Дейли телеграф: Приоритетът на тези избори е да напуснем ЕС преди либералният елит да осуети Брекзита

Приоритетът на тези избори е да напуснем ЕС преди либералният елит да осуети Брекзита, гласи заглавие на лондонския "Дейли телеграф". Изречението е от рубриката "Писма до редактора". Авторът му отбелязва, че много евроскептични консерватори са платили по 25 лири на Найджъл Фараж, за да може да се кандидатира на европейските парламентарни избори и са го направили в знак на протест срещу безпомощността на Тереза Мей и нейната лоша сделка. Според автора на писмото приемникът й на поста Борис Джонсън е наследил "много лоши карти", които обаче е изиграл неочаквано умело и решително, и е показал, че не се поддава на натиск.

Новото споразумение, издействано от новия премиер, е доста несъвършено, но вероятно е най-доброто, на което можем да се надяваме, се казва в публикацията. "Сега е време за здрав разум и прагматизъм. Защото ако не напуснем сега, може никога да не напуснем, тъй като либералният елит ще гарантира да няма Брекзитът", заключава авторът.

В друга публикация вестникът насочва вниманието към изявление на Найджъл Фараж, в което той твърди, че децата в Обединеното кралство масово са против Брекзита, защото в училище ги учат, че това е нещо лошо. В реч пред съмишленици вчера лидерът на "Партията на Брекзита" обвинява образователната система, че не изгражда критично мислене, както е било навремето, за да може хората да взимат собствени решения. По думите му сега младите ги учат така: "Това е проблемът, това са двете решения; едното е благочестиво и добро, а другото е лошо".

"Гардиън" коментира вчерашната реч на Джонсън пред активисти в Бирмингам, в която той отправи нападки към лидера на лейбъристите Джереми Корбин, обвинявайки го, че като привърженик на "боливарски социализъм" планира увеличаване на данъците, за да финансира хаотична национализация. В същата реч премиерът атакува косвено и Фараж, без да го назовава поименно, че клевети сделката за Брекзита и има интерес Великобритания да остане в ЕС. Джонсън каза, че има хора, които се държат като производителите на свещи при появата на електрическите крушки, защото са ужасени, че ще загубят пазара на стоката си.

В предизборната си реч премиерът се обяви за "умерено консервативно правителство на цялата нация", но кампанията му вече бе засенчена от няколко гафа, подчертава вестникът. Неговият съюзник Джейкъб Рийс-Мог намекна, че жертвите от пожара в лондонската "Гренфел тауър" били лишени от здрав разум, а министърът за Уелс Алън Кеърнс подаде оставка, след като стана ясно, че е знаел за ролята на свое протеже в саботирането на съдебно дело за изнасилване, пише "Гардиън".

Таблоидът "Сън" отбелязва, че в речта си в Бирмингам Борис Джонсън е приканил гласоподавателите да го подкрепят в осъществяването на Брекзита, с което да отприщят "приливна вълна от инвестиции" към страната.

"Ивнинг стандард" констатира, че Джонсън е нарушил традицията да не се огласява информация за съдържанието на частната аудиенция на премиера при кралицата. Във видеоклип, поместен в акаунта на Джонсън в "Туитър", той казва в автомобила си на път за Бъкингамския дворец, че "тя (кралица Елизабет Втора) винаги задава най-добрите въпроси", съобщава вестникът.

 

По материали на БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ