България

Политика

|

Общество

|

ДПС искат одит на синдиците на КТБ

ДПС искат одит на синдиците на КТБ

Одит на дейността на синдиците на КТБ поискаха от парламентарната група на ДПС. Заедно с това депутати от ДПС искат изслушване на на изпълнителния директор на Фонда за гарантиране на влоговете и на синдиците на фалиралата банка. Предложението е изслушването да стане на заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Това обяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

От движението настояват да се разбере какви средства са събрани по Закона за банковата несъстоятелност, след внесената тогава законодателна промяна от Йордан Цонев, Делян Пеевски и Хамид Хамид, преди отмяната й от Конституционния съд.

Цонев обясни, че ДПС иска да стане ясно каква е събраната част от средствата, реализирана по въпросната промяна в закона по инициатива на движението. По думите на депутата това се налага, за да се отговори на "безпочвени, нагли спекулации". 

Йордан Цонев информира, че във връзка с "възобновения дебат" за фалита на КТБ членовете на ДПС в бюджетната комисия са направили предложение до Сметната палата одитът за законосъобразност, който ще бъде извършен на Фонда за гарантиране на влоговете, да бъде разширен и с одит по ефективност на управление относно работата на синдиците на КТБ.

"Виждаме, че има обществен интерес все още по темата", посочи Цонев. Той каза, че продължават и спекулациите относно фалита на КТБ, въпреки че е имало анкетна комисия на парламента и международно разследване относно случилото се в банката преди седем години. 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ