Държавата отпуска 41 млн. лв. за български филми

Държавата отпуска 41 млн. лв. за български филми

Държавата отпуска 41 млн. лв. за български филми

В такава тежка пандемия и криза българското правителство и парламент приехме безпрецедентните 41 млн. лв. за българско кино. Това каза на брифинг в парламента председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов /ГЕРБ/. 

Поводът за изказването му беше приетият на второ четене вчера Законопроект за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия. В него се предвижда, че годишния размер на средствата по схемата за държавна помощ за производство на филми не може да бъде по-малък от сумата на средностатистическите бюджети за предходната година съответно на 12 пълнометражни игрални филма, 22 пълнометражни документални филма и 250 минути анимация. До момента годишната субсидия не можеше да е по-малка от средствата за 7 пълнометражни игрални филма, 14 документални и 160 минути анимация, предаде БТА. 

Вежди Рашидов отбеляза, че следи събитията в световен мащаб и каза, че навсякъде по света и във всичко се свиват бюджетите, включително и в сферата на културата. "Никога не е имало толкова много пари! Дълго работихме за това. Станахме щастливците, които прокарахме този закон. Всички искаме да имаме национална култура и голямо българско кино. В законопроекта са заложени принципите на отчетност, прозрачност и контрол на качеството. Новите разпоредби имат подкрепата на близо 1000 творци, продуценти, актьори, режисьори", коментира той.

По думите на Мария Цветкова от "Обединени патриоти", е било изключително важно приетото приоритетно държавно финансиране за производството на български филми. Тя обясни, че по предложение на "Обединени патриоти", което е било подкрепено в зала, финансирането по тези две схеми ще се осигурява, само когато бъде осигурено производството на български игрални, документални и анимационни филми.

Цветкова открои като изключително важни и заложените в закона културни критерии за съдържанието на филмите. "Смятам, че във времена на глобализация, на миграция и мултукултурализъм е много важно, именно чрез производство на български филми, ние да съхраним културната идентичност", каза още депутатът. Цветкова призна, че при изготвянето на законопроекта е имало спорове в гилдията, но най-важното било, че са успели да се обединят. 

"Намирането на политическо съгласие е възможно, когато има добра обща кауза", коментира Велислава Кръстева от ДПС. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ