Два са екологичните рискове от войната в Украйна

Два са екологичните рискове от войната в Украйна

Два са екологичните рискове от войната в Украйна

До момента не са установени замърсявания на околната среда, предизвикани от войната в Украйна, обясни във Варна екоминистърът Борислав Сандов.

Екологичните рискове, които произтичат от конфликта, според думите му, са основно в две посоки. Едната опасност е от ядрения комплекс в Украйна – атомната електроцентрала (АЕЦ) „Запорожие“, около който се провеждат военни действия. Другата опасност е за замърсяване на морската среда от аварии и бедствия, произтичащи от индустриални комплекси и зони, като потенциален риск за морската акватория е и река Днепър, предава БТА.

"Имаме станции, които следят непрекъснато нивото на радиационния фон и досега не са отчитани повишени стойности", допълни Сандов.

По думите му няма данни и по линия на партньорския обмен между страните от НАТО и Черноморския регион. Министърът уточни, че наблюденията ще продължат, като се извършват и редовни проверки на инсталациите, за да е сигурно, че са в добро техническо състояние.

"В морските води също досега не е установено замърсяване", каза Сандов и уточни, че мониторингът ще бъде завишен, като се извършва и сателитно наблюдение. Институциите ще осъществяват редовен мониторинг за качеството на морската вода, като при нужда ще помагат и плавателните съдове на Гранична полиция. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ