ГЕРБ, Патриоти и РБ след срещата в парламента: Разбрахме се!

ГЕРБ, Патриоти и РБ след срещата в парламента: Разбрахме се!

Постигнахме обща позиция - няма да зарадваме опозицията. Това заяви лидерът на Патриотичен фронт Валери Симеонов на брифинг в парламента преди минути, заедно с премиера Борисов, министри и лидери от Реформаторския блок. 

Постигнахме съгласие, че не виждаме никакво основание за каквито и да е било промени в отношенията между партньорите както в парламента, така и в състава на правителството, поясни Симеонов и добави, че са изяснени и договорени и спорните моменти в изборните текстове, довели до нагнетяване на напрежението, особено между ГЕРБ и РБ в последните дни.

Конкретно, ще подкрепим предложение, в което няма да има ограничения за гласуване за българите във всички страни от ЕС. За останалите държави законът остава в сила - до 35 секции, заяви Найден Зеленогорски от името на Реформаторския блок.

За проблемното квадратче (б.р. - с възможността за гласуване "Не подкрепям никого") ще напишем и входираме още днес предложение новата методика за броене на гласовете да не се използва при мажоритарни избори, каквито са президентските и местни избори. 4%-ната бариера остава, добави Зеленогорски. 

  Последен взе думата Борисов, който за разлика от обичайното този път бе крайно лаконичен: "Темата с Изборния кодекс можеше да бъде приключена още преди няколко месеца. В името на това да се запази стабилността на управлението, ГЕРБ тогава подкрепи предложенията от Патриотичен фронт и от реформаторите за ограниченията в секциите и за прословутото квадратче. И днес им казах: Каквото предложите, ГЕРБ ще го подкрепи!" Така Борисов даде ясно да се разбере, че отговорността за новите спешни поправки в изборните правила ще лежи повече на вносителите. След това призова всички партии утре да са в пленарна зала, за да гласуват промените.

По-рано днес ПГ на ГЕРБ внесе свой проект за спешни поправки. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ