Huawei готов на всичко за възстановяване на доверието. Подписва споразумение с правителствата за отказ от "задни вратички"

Huawei готов на всичко за възстановяване на доверието. Подписва споразумение с правителствата за отказ от задни вратички

Huawei готов на всичко за възстановяване на доверието. Подписва споразумение с правителствата за отказ от "задни вратички"

Китайският технологичен гигант Huawei е готов да подпише с правителствата на всички страни споразумение за отказ от т.нар. задни вратички, които може да бъдат използвани за кибершпионаж. Това заяви днес на пресконференция в Шънчжън, провинция Гуандун, председателят на управителния съвет на компанията Лян Хуа, цитиран от ТАСС.

"Задната вратичка" (back door) е средство, с което може да бъде заобиколена защитата, за да се получи достъп до мрежата. "Задните вратички" често са поставяни в хардуера и софтуера, така че програмистите да могат да отстраняват неизправност, но могат също така да бъдат използвани от хакери.

"Оборудването на Huawei никога не е имало и няма да има т.нар задни вратички (...) Придържаме се към принципа, че клиентът е най-важен и никога няма да навредим на потребителите си. Обещаваме, че Huawei е готов да подпише споразумение с всяка страна, че оборудването ни отговаря на стандартите "без шпионаж", "без задни вратички", каза на брифинг Лян Хуан, цитиран от сайта Спутник и БТА.

"При работа във всяка страна ние водим бизнеса си в съответствие с местното законодателство. Никога не сме получавали каквито и да е искания да се занимаваме със събиране на разузнавателни данни", добави Лян Хуа.

Той заяви, че Huawei трябва тепърва да види ползите от обещанието на президента на САЩ Доналд Тръмп да позволи на американските компании да продават някои компоненти на Huawei и призова Вашингтон да изключи технологичния гигант от черния списък, предаде Асошиейтед прес.

"Несправедливото и неправилно" решение Huawei - най-големият производител на оборудване за телекомуникационни мрежи - да бъде включен в списък, който ограничава износа, оказва отрицателно влияние върху американските доставчици и клиентите по света", каза Лян Хуа, цитиран от Асошиейтед прес.

Високопоставени американски лица обвиниха Huawei, че улеснява китайския шпионаж - обвинение, което компанията отхвърли - и го разглеждат като все по-голям конкурент на американската технологична индустрия. Основателят на компанията Жън Чжънфей каза през юни, че Huawei е понижил прогнозите си за резултатите през следващите две години с 30 милиарда долара заради трудния достъп до американски чипове и други компоненти,

Тръмп обеща миналия месец да позволи някои продажби за Huawei, но каза, че компанията ще остане в черния списък, докато не приключи митническата война с Пекин.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ