"Има такъв народ" прие и веднага върна на Радев мандата за съставяне на правителство

Има такъв народ прие и веднага върна на Радев мандата за съставяне на правителство

"Има такъв народ" прие и веднага върна на Радев мандата за съставяне на правителство

Партия "Има такъв народ" днес прие и веднага върна мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев. Съдбата на втория опит за съставяне на кабинет беше предопределена още вчера от лидера на партията Слави Трифонов, който обяви с пост във Фейсбук, че формално определя световната шампионка по шах Антоанета Стефанова за премиер, който да изпълни ритуала по връчването на мандата в президенството и след това да го върне "на секундата".

При връщането на мандата президентът отговори, че е наясно с техните мотиви, защото едно "устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия". И добави, че липсва най-важното - "правителството в оставка продължава да не внася предложения за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, граждани и бизнеса от подкрепа в случай, че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство", с което за пореден път намекна, че най-вероятно ще се стигне до съставяне на служебно правителство и насрочването на нови парламентарни избори. 

"Уважаема г-жо Стефанова, в изпълнение на чл. 99, ал.2 от Конституцията Република България, ви възлагам мандат за съставяне на правителство като кандидат за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в Народното събрание", обяви президента Румен Радев при връчването на мандата на световната шампионка по шах Антоанета Стефанова, номинирана за премиер от партия "Има такъв народ". 

"Г-н президент, ние, от партия "Има такъв народ" ясно заявихме, че няма да влезем в никакви коалиции с партии на статуквото и спазваме своето обещание. За нас не е нормално създаването на безпринципна коалиция. Затова ние от "Има такъв народ" връщаме мандата за съставяне на правителство", каза Антоанета Стефанова на президента, когато връщаше връчения й мандат. 

В отговор президента обяви, че именно в криза като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство и затова на всеки мандат се гледа с особена надежда. "Но разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия. Обществото ни от години очаква парламентът да вземе конкретно решения за изсветляване на изборния процес. Не по-малко значима е устойчивостта в социалната и икономическа политика в условията на криза и в тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент. И те трябва да бъдат взети независимо от процедурата за съставяне и излъчване на изпълнителна власт. В тази връзка трябва да търсим баланс между процедурата за съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните срокове и предизвикателства пред страната ни. Наред със всички предложения, които постъпват и се разглеждат в Народното събрание, липсва най-важното - правителството в оставка продължава да не внася предложения за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, граждани и бизнеса от подкрепа в случай, че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство. Аз вярвам, че вашата парламентарна група е съпричастна към тези важни за обществото ни теми и съм готов да обсъдим вашата позиция", заяви президента Румен Радев. 

Припомняме, че на 20 април Радев връчи мандата на ГЕРБ-СДС - най-голямата парламентарна група. В петък, 23 април, коалицията ГЕРБ-СДС върна мандата на президента, след като не успя да проведе преговори с останалите партии. В началото от коалицията обявиха, че са готови да водят разговори с "Демократична България" и "Има такъв народ", защото били идеологически най-близки до тях, но и от двете места получиха отказ за консултации.  

По Конституция първият проучвателен мандат се полага на първата политическа сила в новия парламент, в случая коалицията ГЕРБ-СДС, която ще разполага със 7 дни, в които да предложи своя проектокабинет. Ако тя не успее да събере подкрепа в парламента, следва втори опит със следващата по численост политическа сила, която е партията "Има такъв народ". Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава по преценка на държавния глава. Ако и този опит не сполучи, следва назначаването на служебно правителство и насрочването на предсрочни парламентарни избори. 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ